Предстоят срещи във Виена и в Хага за приемането на България и Румъния в Шенген, съобщи БНР. Евродепутатът Илхан Кючюк и румънският му колега Влад Ботош организират поредица от съвместни иницативи в тази насока.

Конференция по темата започна вчера в Русе, а днес продължава и в Гюргево. През следващите месеци предстоят срещи и в други европейски столици.

"Аргументът, че не охраняваме добре границите си, е нерелевантен. Той се използва популистки, за съжаление. Ние нямаме необходимост да обясняваме на европейските ни партньори колко е важно България и Румъния да бъдат в Шенген, защото те го знаят. Но имаме проблем с две държави и сме заключени в тяхната вътрешна политика", коментира Кючюк пред националното радио.

Той посети днес граничния пункт граничния пункт между Русе и Гюргево заедно с евродепутата от Румъния Каталин Друла, който призова да се отменят таксите за преминаване по Дунав мост. Двамата заявиха, че вече са извършени законодателни промени за борбата с корупцията и посочиха като добър пример противодействието на мигрантската криза. Заедно с колегата си Влад Ботош, Илхан Кючук организира сходна среща и румънски град Гюргево, където евродепутатите разясниха колко е важно всички институции, бизнесът и различните общности от двете страни на река Дунав да работят заедно за тази кауза.

Предложение: Мини-Шенген между България, Румъния и Гърция?

Предложение: Мини-Шенген между България, Румъния и Гърция?

Румънски евродепутат иска трите страни да премахнат границите помежду си

Нова телевизия информира, че се предлага таксите да отпаднат още преди влизането на България и Румъния в Шенген, а целта е да се разреши проблема с опашките на граничните пунктове и да се подобри връзката между двете държави.

Според евродепутатите България и Румъния трябва да влязат в Шенгенското пространство до края на годината, или ще останат в политическата периферия на Европейския съюз.

"Имаме конкретни очаквания от правителствата на Нидерландия и Австрия. Същото важи и за нашето правителство. Очакваме до края на годината България и Румъния да влязат в Шенген. Противното означава да останат в политическата периферия на ЕС", обяви Кючюк.

Каталин Друла призова правителствата на двете страни: "Махнете таксата по Дунав мост, не бива да я има. Така или иначе в Шенген трябва да бъде премахната, независимо дали за коли или камиони. Искаме да видим свободно движение, без опашки."

Илхан Кючюк не вижда конкретен срок за влизането на България в Шенген

Илхан Кючюк не вижда конкретен срок за влизането на България в Шенген

Според евродепутата кабинетът трябва да работи по-активно с Австрия и Нидерландия