Премиерът Бойко Борисов се срещна със заместник помощник държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Матю Бойс.

Преди началото на стратегическия форум в Блед двамата обсъдиха инициативата "Три морета", в която участва страната ни заедно с още 11 европейски държави.

Борисов отбеляза значението на инициативата като прагматична платформа за сътрудничество в търговско-икономическата област. Той изтъкна ползите в рамките на инициативата от задълбочаването на интеграцията на страните от региона между Балтийско, Адриатическо и Черно море и създаването на по-голяма свързаност между тях по линията Север-Юг в областта на енергетиката, транспорта, комуникациите, информационните технологии и бизнеса.

Борисов предлага създаване на медицински щит срещу COVID-19 в Европа
Обновена

Борисов предлага създаване на медицински щит срещу COVID-19 в Европа

Според него Европа се е провалила в борбата с вируса

Още по-силното задълбочаване на българо-американските търговско-икономически отношения ще има важно значение в периода на възстановяване на икономиката от пандемията от COVID-19, посочи българският премиер.

Той подчерта, че България и САЩ са съюзници и стратегически партньори, като сътрудничеството е изключително широко както на двустранна основа, така и в рамките на НАТО и на ЕС-САЩ. Той оцени високо провелата се в София през януари първа сесия на Стратегическия диалог България-САЩ. Според него е много важно да се запази положителната тенденция за устойчив растеж на двустранната търговия между двете страни, както и привличането на нови преки американски инвестиции. Потенциал за това има във високотехнологичните сектори, аутсорсинга, машиностроенето и електротехниката.

На срещата бяха обсъдени още теми от сферите на енергетиката, сигурността и отбраната.