За националния ни празник българският премиер Бойко Борисов получи поздравителни писма от премиерите на Руската Федерация и на Турция - Дмитрий Медведев и Бинали Йълдъръм, съобщиха от Министерския съвет.

Поздравленията са по случай националния празник на България - 140 години от Освобождението на България от турско робство.

Руският премиер Медведев отбелязва подвига на руските войни и българските опълченци, сражавали се за свободата и независимостта на България.

"Боевете на Шипка и при Плевен са станали част от нашата обща история, която трябва да пазим грижливо", се казва още в поздравителното писмо. Дмитрий Медведев посочи, че активният двустранен диалог между България и Русия ще продължи да допринася за укрепване на руско-българското взаимодействие и ще създаде условия за насърчаване на нови перспективни проекти в различни сфери.

В поздравителното писмо до българския премиер Бинали Йълдъръм изразява увереност, че настоящите отношения между България и Турция ще продължат да се развиват в полза на нашите народи и регион.

"Следя със задоволство ефективната дипломация, която България прилага по време на председателството на Съвета на ЕС и съм удовлетворен от засиления диалог през последните месеци между двете правителства", се казва още в писмото на турския премиер.

В социалната мрежа Фейсбук по-рано премиерът Бойко Борисов честити 140-ата годишнина от Освобождението на България:

"Поклон пред паметта на всички, които са се борили и загинали за свободата на България. Признателност, която няма давност. Нека всеки българин днес живее така, че тяхната жертва да не е била напразна", пожела Борисов.