Радикализацията и тероризмът ще продължат да генерират заплахи за глобалната и националната сигурност. Регионалните конфликти и икономическите и финансовите кризи допълнително изострят тази заплаха.

Това се посочва в актуализираната Стратегия за национална сигурност, разгледана от три комисии в НС - по отбрана, вътрешна сигурност и за контрол върху службите за сигурност. Терористичните заплахи за Европа от религиозно мотивирани групировки се увеличава, вследствие на благоприятната среда за разпространяване на идеите на радикалния ислям сред част от мюсюлманските общности в Западна Европа и на Балканите, създадените в Близкия Изток и Северна Африка логистични бази и завръщащите се от конфликтните зони чуждестранни бойци, които притежават реален боен опит.

Киберсигурността влиза в Стратегията за национална сигурност

Киберсигурността влиза в Стратегията за национална сигурност

Поетапно увеличават бюджета за отбрана до 2% от БВП

Терористичните организации паралелно с децентрализацията на структурите и разнообразяването на способностите си за действие умело експлоатират възможностите за инфилтриране на свои членове в демократичните общества и привличане на нови привърженици. Идеологията им се възприема най-вече от лица от маргинализирани групи и ги вдъхновява към самостоятелни акции.

Възможностите на екстремистки групи да използват радиоактивни вещества, източници на йонизиращо лъчение,токсични вещества и биологични агенти, както информационни технологии за терористични цели се увеличават.

Миграционния поток остава заплаха за националната ни сигурност. Рискът от преминаващи през страната чуждестранни бойци, инфилтрирани в миграционните потоци, създава предпоставка за формиране на терористични и логистични клетки на наша територия , както и за радикализация на групи и лица, и особено на тези, намиращи се в маргинализирано социално-икономическо положение.

Каракачанов разкри къде у нас има радикален ислям

Каракачанов разкри къде у нас има радикален ислям

Някои ромски гета и райони на Източните Родопи

Крайната бедност и социална изолация на маргинализираните общности увеличават уязвимостта им към радикализация. За капсулирането по етнически или религиозен признак влияние оказват и външни фактори.

Неминуемо ще станем свидетели на нови заплахи в света, които ще имат отражение върху средата за сигурност, които ще касаят нашата страна, коментира Георги Миленов, заместник-председател на Държавна агенция "Разузнаване".

Славчо Велков от БСП е притеснен, че Северна Корея не е отбелязана като евентуална външна заплаха. Няма хибридна война, категоричен бе червеният депутат.

Борисов и Бабиш единодушни, че Дъблинското споразумение не работи

Борисов и Бабиш единодушни, че Дъблинското споразумение не работи

Премиерът заяви, че по-хубаво място за живот от Европа няма

Патриотът Валентин Касабов иронично го захапа, заявявайки, че освен корейците заплаха за националната сигурност са и извънземните, "зелените, червени, сини човечета".

Красимир Янков от БСП иска в стратегията да се посочи категорично, че дъблинският регламент не работи и той трябва да бъде изменен. По отношение на развитието на ядрената енергетика у нас като част от националната сигурност, червеният депутат настоява да се запише, че трябва да се изгради АЕЦ "Белене".

От ДПС искат повече мерки за решаване на конкретни проблеми на сигурността. Стратегията имала малко остарял вид и в документа липсват стратегически цели, е мнението на лидера Мустафа Карадайъ.

Имаме остаряла и неадекватна стратегия за национална сигурност

Имаме остаряла и неадекватна стратегия за национална сигурност

Датира преди Арабската пролет от 2011 г. според Цветлин Йовчев