След многочасови разгорещени дебати парламентът промени редица текстове от „Решението на Народното събрание от 18 януари 2012 г. за забрана върху прилагането на технологията хидравлично разбиване при проучване и/или добив на газ и нефт на територията на България".

Еколози останаха доволни от НС за шистовия газ
Още...

По думите на мнозинството от една страна „са премахнати пречките, които бяха поставени пред всички, които имат желание да прочуват и добиват конвенционален газ по конвенционални, безопасни технологии в страната".

Енергийният министър Добрев обясни, че важната промяна днес за бизнеса е премахването на думичката „20 бара налягане", което не е позволявало на нито една компания да проучва и добива газ, дори и конвенционален.
Според него тези „20 бара" ограничават бизнеса, тъй като позволяват сондаж само до 200 метра дълбочина. С премахването на ограничението, тази пречка за бизнеса отпада.

От друга обаче - по думите на Добрев, реално се разширява мораториумът, който имаме върху забраната за проучване и добив на шистов газ.

Енергийният министър благодари на всички народни избраници, подкрепили промяната на точка първа от мораториума, която вече гласи:
"Забранява се прилагането на технологията на хидравлично разкъсване (фракинг) или всяка друга технология, която представлява нагнетяване на смес от течности (гелове или втечнен газ), химически добавки и/или флуиди, механични и/или органични пълнителни, сондажи, водещи до образуване на нови и/или разширяване на съществуващи естествени пукнатини или пукнатинни системи във всякакви седиментни формации, включително въглищни пластове, с цел проучване и добив на нефт и природен газ".

От 110 гласували, За промяната бяха 92, против 12, въздържал се 6. Освен това депутатите удължиха срока за работа на временната комисия.

Ние сме единствената страна, която забрани добива на конвенционален газ. Това трябва да бъде поправено, заяви Добрев по време на дебатите в парламента.

Ако се борим за независимост, ако искаме по-евтин газ, трябва да коригираме текстовете, подчерта той. Решението за промяна в първа точка от мораториума, по думите на Добрев се отнася само за конвенционалния добив на газ.

По-късно днес отново ще има протест срещу добива на шистов газ у нас.
Още...

Забраната на мораториума е пределно ясна. 2 и 3 точка казват, че забраняваме и проучването, и добив, подчерта министърът. Според министър Добрев количества конвенционален газ, които можем да добиваме стигат за цялата консумация в България в продължение на 1-2 години.

Не можем да кажем, че следващата година ще сме енергийно независими, но ще имаме независимост, изтъкна енергийният министър.

Цялото това бягане и цялата тази промяна е именно за това едни фирми да "забият колчетата" за добива, който ще се случва след известен период от време, опасява се социалистът Румен Овчаров.

Кажете просто фирмите тук, за да престанем с този цирк, призова той. Направихте ли си труда поне по някакъв начин да уточните какъв ще бъде ефектът от това, което ще искате да правите върху водоносните слоеве в Добруджа, попита той управляващите.

Парламентът удължи работното си време, докато не реши въпроса с шистовия газ.

Преди това депутатите се скараха заради доклада на временната комисия, която изследваше практиките в проучването на подземни богатства.

Смятаме, че по един завоалиран начин разрешавате проучването на шистов газ, заяви Петър Курумбашев от БСП по време на дискусиите за доклада на Временната комисия за проучване, анализ и обсъждане на добри практики и законодателни решения във връзка с регулирането на дейности по проучване и добив на подземни богатства при опазване на околната среда. Червените настояват категорично да се забрани добива и проучването на шистов газ на територията на България.

Това е позиция, която изобщо не трябва да се чуе в българския парламент, заяви от своя страна Иван Иванов от Синята коалиция. Той подчерта, че настоящата забрана касае опасната технология хидрофракинг. Искате да сме зависими от Газпром, обвини той социалистите. Това е антинационална позиция да забраниш един природен ресурс. На кого искате да се харесате, на Москва ли, попита още Иван Иванов.

Да ви поздравя с празниците в седмицата на лобиста, отговори Курумбашев на нападките. Вчера, по думите му, управляващите приели лобисткия Закон за горите, а днес искат тихомълком да отменят забраната за добив и проучването на шистов газ.

Диян Червенкондев попита опозицията " какво имате против шистовия газ, добит по конвенционален начин?".

Нека видим най-добрите световни практики, призова Мартин Димитров от СДС.

Природните ресурси се изчерпват, допълни той. Според него трябва да забавим добива на шистов газ, защото след време и технологията ще е по-безопасна. България не може да бъде поле на експерименти, цената ще бъде много голяма, изтъкна синият депутат. Ако избързате ще направите беля, защото ще настроите обществото срещу шистовия газ, смята Димитров. Така, според него, дори и след време да се появи безопасна технология, хората няма да искат добива. Нямаме бърза работа, допълни Димитров.