Силата на Европейския съюз е не само в свободата на движение на хора, стоки, услуги и капитали, а най-вече в свободния обмен на идеи, духовност и култура. Това заяви президентът Румен Радев на среща днес на "Дондуков" 2 с Виктор Стоянов, създател на гражданската инициатива "Изпрати българска книга в Македония".

Държавният глава изрази надежда, че държавното ръководство на Северна Македония ще бъде все по-открито и толерантно към общото историческо и културно наследство с България.

"Изпрати българска книга в Македония" насърчава дарителството на книги за сънародниците ни в РСМ, както и за гражданите на страната, които проявяват интерес към достиженията на българската литература. Радев подчерта, че именно словото обединява хората и книгата е неговият най-силен носител.

Българската книга е у дома си в земята на Климент Охридски и братя Миладинови, заяви той.

Президентът подкрепи инициативата с тетралогията "Железният светилник", "Преспанските камбани", "Илинден" и "Гласовете ви чувам" на българския писател от Прилеп Димитър Талев.

Външно проверява сигнал за натиск срещу граждани в РСМ заради български книги

Външно проверява сигнал за натиск срещу граждани в РСМ заради български книги

Натискът е оказван от службите за сигурност

Всяка книга носи огромен духовен заряд и емоция, особено когато се чете на родния език на автора без подправяне и фалшификации, категоричен бе той. По негови думи преследването на българските книги, духовност и култура в РСМ трябва да остане безвъзвратно в тоталитарното минало в името на общото ни европейско бъдеще.

Радев заяви, че президентската институция е готова да даде патронаж и на активна кампания за даряване на книги "Родна реч" за сънародниците ни в западната ни съседка по случай Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност - 24 май.

От своя страна Виктор Стоянов посочи, че инициативата има за цел да укрепва духовната връзка и да обединява културно хората от двете страни на границата. По негови думи интересът към българската култура в РСМ е огромен и не може да бъде спрян. Той допълни, че масов интерес да даряват книги за сънародниците ни в РСМ проявяват и наши сънародници в Европа, САЩ и Канада.

Припомняме, преди две седмици Министерството на външните работи започна проверка по сигнал за натиск срещу граждани в Северна Македония, получили български книги. Организаторът на  "Изпрати българска книга в Република Северна Македония" съобщи, че натискът е оказван от службите за сигурност в западната ни съседка.

Президентът иска адекватна защита на сънародниците ни зад граница

Президентът иска адекватна защита на сънародниците ни зад граница

Поводът е побой над българин в Македония