Държавната агенция по национална сигурност (ДАНС) ще стане изцяло информационна и аналитична служба.

Това съобщи председателят на парламентарната комисия по вътрешна сигурност Анастас Анастасов, цитиран от БНР. Днес комисията ще обсъди промените в Закона, както и законопроект за промени в работата на ДАНС.

Припомняме, преди седмици правителството реши  ДАНС да остане без агенция под прикритие. Промяната стана след предложение за законови промени, премахващи дублирането на функции между ДАНС и МВР.
Освен това ДАНС вече няма да има право на арести. Остава възможността за задържане единствено на лице, което е нарушило охраната и пропускателния режим в района на охраняем обект на агенцията.

В този случай органите на ДАНС трябва да уведомят компетентните полицейски органи и да предадат задържаното лице на тях.

Също така редуцират се възможностите за ползване на помощни средства от органите на „българското ФБР", като отпада използването на химически вещества, служебни кучета и др.

Анастасов съобщи още, че ще се създаде общинска полиция. Това ще е възможно с промени в Закона за МВР. Контролът върху работата на новите структури ще се упражнява от областните дирекции на полицията.

Той коментира и разкритията от последните дни за работата във вътрешното ведомство по казуса "Куйович".  По повод изнесените факти от бившия главен секретар на МВР Валентин Петров, той заяви:

Винаги съм се учудвал как в държавата година след определено събитие се намира някой, който да каже, че има информация.

Във връзка с искането на Петров да бъде изслушан от комисията по вътрешен ред и сигурност, Анастасов посочи: Ако господин Петров изяви такова желание, но не по телевизията, а официално и ако е необходимо, ще бъде изслушан.