Президентът Румен Радев да официализира информацията за чуждо вмешателство като факти и обстоятелства, искат от Народна партия "Свобода и достойнство" (НПСД).

Закони, а не заклинания срещу външните влияния иска Румен Радев

Закони, а не заклинания срещу външните влияния иска Румен Радев

Срещу организирания опит отвън за повлияване на изборните резултати

"Ние от НПСД призоваваме президента да ги предостави, в противен случай искането ни за неговата оставка звучи с още по-голяма тежест. С опита си за грубо нарушаване на човешки права президентът погазва конституцията и излиза далеч от образа на обединител на нацията", се казва в позиция на партийната формация ден след речта на президента Румен Радев.

От партията на Орхан Исмаилов - НПСД, питат президента Румен Радев какво разбира под "външно вмешателство".

В писмо на НПСД, която бе основана от Касим Дал обобщават, че държавният глава открито е поел отговорност за скандалната "идея" за уседналостта. Той дори отправи комплименти към българските граждани и институции, които осуетили опита за "външно вмешателство" в изборния процес, възмущават се от политическата формация.

В реакция на речта на Радев, те питат: "Защо докато на границите ни с Република Турция се нарушаваха човешките права на български граждани, служебното правителство, ЦИК и другите институции, отговорни за изборния процес, ни уверяваха, че изборите протичат "нормално"".

С настояването си президентът да изясни какво има предвид "външно вмешателство" - български граждани, етнически турци, имат право на глас или вмешателство на турската държава?", пишат от партията на Касим Дал, чийто председател е Орхан Исмаилов.

Попълване на декларации за гласуване извън секциите в Турция

Попълване на декларации за гласуване извън секциите в Турция

Това нарушава разпоредбите на ЦИК

"Ако е първото, това означава, че президентът Радев влиза в ролята на подстрекател към етническо напрежение. Ако е второто - значи, че държавният глава вкарва страната ни в безпрецедентен външнополитически и дипломатически конфликт, като от институционалната си позиция хвърля директни бездоказателствени обвинения към колегата си Ердоган".

Коалиционните партньори на партията на Лютви Местан (ДОСТ) упрекват държавния глава, че е: "вдъхновителят на държавния натиск срещу Обединение ДОСТ по време на предизборната кампания". Според тях натискът се засилил след изборите.

Карадайъ сезира Цацаров за насилието на границата с Турция

Карадайъ сезира Цацаров за насилието на границата с Турция

Заради действията на националистите срещу избиратели

От партията на Исмаилов уверяват, че стоят зад принципа, че всички български граждани имат равни права и равни задължения. "Независимо от това в коя точка на света се намира всеки български гражданин, трябва да чувства закрилата на Република България, членка на НАТО и ЕС",пишат те и споменават за Възродителния процес.

Блокада на границата не е имало според Стефан Янев

Блокада на границата не е имало според Стефан Янев

Изборите са били организирани абсолютно прозрачно и коректно

"Днес повече от всякога България се нуждае от гражданска солидарност и от личности, които олицетворяват толерантността, демократизма и съпричастността към всички български граждани, независимо от тяхната религия, етнос и майчин език", допълват от НПСД.