Като политически скандал определи оценката на българските власти за блокадата на българо-турската граница председателят на ДОСТ Лютви Местан в свое изявление до медиите.

Блокадата на границата бе в последните дни от предизборната кампания за предсрочните парламентарни избори в България. Местан определя като противоконституционно Решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) за собственоръчно попълване на Декларациите пред СИК единствено в Турция.

Партийният лидер оспорва компетентността на вицепремиера Стефан Янев, който бе пряко отговорен за провеждането на парламентарните избори за 44-то НС. Янев определи блокадата на българо-турската граница като право на протест, припомня Местан и акцентира, че има разлика между право на протест и актове на грубост.

Според Местан, с броенето на автобусите с гласоподаватели от Турция за България, е нарушено право на влизане в родината и право на участие с глас в парламентарните избори. Той не уточнява къде тези гласоподаватели плащат данъци.

"Това вече не е само вътрешен проблем на Р България, защото чрез медиите международната общност стана свидетел освен на блокиране на границата и на брутални актове на насилие върху български граждани, в това число и възрастни жени, от страна на лидери на крайно националистически формации, определени от Доклада на ПАСЕ като "фашистки"", пише политикът.

Според Лютви Местан коментарът на служебния премиер проф. Огнян Герджиков, че е необходимо да се знае български език, за да се гласува за изборите в България, било още по-скандално.

"Герджиков е професор по право. Той най-добре от всички знае, че конституционното право на глас е абсолютно и по закон е задължително и всякакво въвеждане на противоконституционни ограничения, с които на практика то се отнема, е престъпление", пише Местан и се обосновава, че от ЦИК въвели образователен ценз за грамотност с искането си човек да може да напише собственото си име в декларацията за гласуване.

"Призивът на Премиера аз, Лютви Местан, председателят на ДОСТ, да съм ги научил, е политически цинизъм", пише Местан. Конституцията не ми вменява подобно задължение, лаконично заявява той.

На финала на писмото авторът се обръща към президента с въпроса дали ще се вслуша ли в призива на Михаил Иванов - съветник на президента Желев по етническите въпроси, да освободите премиера Герджиков заради скандалната му позиция.

Не може да не знаеш български и да гласуваш, отсече Герджиков

Не може да не знаеш български и да гласуваш, отсече Герджиков

Премиерът ще се изненада от коалиция ГЕРБ - БСП

Припомняме, служебният премиер Огнян Герджиков вчера заяви, че не може да гласуваш за български избори и да не знаеш български език.

Премиерът бе категоричен, че няма основание да се иска и касиране на изборите. "Не бяха нарушени граждански права", каза Герджиков. "Като се научат да си напишат името на български език, ще гласуват. Негово задължение е да знае български език, защо не изпълнява задълженията си, а иска да изпълнява правата си? Не може само права да имат някои, това е моето разбиране", заяви Герджиков.