Президентът да посочи точно кои пари да спре правителството, след като отправя критики, че се харчи. Това поиска премиерът Бойко Борисов по време на посещението си в Лъки. Изказването си Борисов направи отново с включване на живо във социалните мрежи и е отговор на изказването на Радев за непрозрачно харчене на средства.

Много бих искал, когато следващия път президентът се изказва, да каже кои пари да спрем. Той казва, че се харчат много пари. Да каже: "Борисов, незабавно спри 106 млн. лв. на месец за пенсионерите, 15% увеличението на полицаите, спри двойното увеличение на заплатите на учителите, спри парите за кметовете", коментира Борисов и в рамките на изказването си продължи с изброяването на възможности - парите за хората на първа линия, за мерките 60/40, 80/20 и 75/0, или за магистралите "Хемус" и "Струма", пътищата Ботевград - Мездра, Монтана - Враца - Видин, АМ "Европа".

"Харчели се пари. Изброих сигурно 5 млрд. лв. в тези проекти и за това, което се прави. Пандемия е. Виждате в другите държави в какви тежки условия са. В България с майсторско управление в момента сме добре и бизнесът работи", допълни Борисов, с уговорката, че макар и по-трудно, но се работи и строи.

Изборите за 45-то Народно събрание на 4 април

Изборите за 45-то Народно събрание на 4 април

Въпросите обаче все още са повече от отговорите, подчерта държавният глава и даде седмица повече

Нека да каже кои да спра и ще ги спра. И да каже също кое съсловие сме облагодетелствали, обърна се задочно за пореден път към президента Борисов. 10 години той бил най-стиснатия в държавата, но не случайно затова сме били в чакалнята на Еврозоната, според премиера. Той се възпротиви и на "нашите всезнайковци" (неговите критици, бел.ред.), които знаели повече от Кристин Лагард и Кристалина Георгиева и затова го критикували.

Борисов: Хулите срещу нас са безпочвени

Борисов: Хулите срещу нас са безпочвени

Оставащите ни 4 месеца до края на мандата ще бъдат ключови в борбата срещу пандемията

Премиерът е на инспекция в Лъки, придружаван от зам.-регионалния министър Николай Нанков. Двама разгледаха укрепителни дейности и ремонтирани улици в град Лъки.

Борисов отново коментира и ремонта на пътя към Рилския манастир, заради който претърпя много критики, когато дни след неговата инспекция свлачище отново го затвори. "Природата ни е много красива, но скалите са ни много лоши. При тези температури, водата, която е замръзнала в скалите, води до това да започнат да падат..." 53 млн. лв са дадени за това, а парите са по сметките на кметовете, които трябва да правят обществените поръчки.

"Не искам да ме държат отговорен за всеки паднал камък", посочи Борисов и обясни, че заради това правителството превежда пари на местните власти, които организират и обществените поръчки, и контролната дейност.

Още днес ще заседава Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане, за да отпусне правителството 470 000 лева на община Лъки за спешни укрепителни дейности, така че да се предотврати опасността от голямо срутище в региона. Вследствие на свлачището две семейства са евакуирани. Проблемът в района е, че всички дейности по укрепване ще трябва да се правят на ръка, тъй като техника не може да стигне.

 

Премиерът Борисов обеща Комисията да прецени също колко допълнителни средства ще са необходими за укрепването и на други проблемни места, сред които терени в Костинброд, Гоце Делчев, Брезница и Дъбница.  

 

Премиерът заяви, че Лъки може да разчита на сериозната подкрепа на държавата, така че да се превърне в прекрасен туристически и промишлен център. Само за инфраструктурата в региона са отпуснати 53 млн.лв.

Следобед министър Христо Терзийски събира Щаба за бедствия и аварии, стана ясно още от думите на Борисов.