Президентът отправя обидни послания към Народното събрание, той дискредитира институцията. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова пред bTV.

По думите ѝ това не е в интерес на правовата държава, защото парламентът е законно избран и той представлява българските граждани.

"Рестарт на държавата може да се получи, но не чрез служебно правителство, което, според мен, е основната цел на негативните критики на президента, а чрез спазване на законовия ред, Конституцията и използването на правовите възможности, които имаме в рамките на парламентаризма", допълни Дариткова

Тя беше категорична, че ГЕРБ не се притесняват от служебно правителство, защото при последното такова на Румен Радев те са спечелили, а и социологическите проучвания показват, че са първа политическа сила.

Дариткова посочи, че ако се съберат 120 подписа на депутати, за да започне парламентарен дебат върху проекта за нова Конституция, те ще организират широка обществена и експертна дискусия за предлаганите промени.

ГЕРБ редактират първия си проект на Конституция и се разбраха с ВМРО

ГЕРБ редактират първия си проект на Конституция и се разбраха с ВМРО

Това обяви Даниела Дариткова

Конституцията на страната - ние предлагаме разговор за нов обществен договор. Всички други твърдения са спекулация на хора, които имат интерес да се случат оставки, които няма да помогнат на обществото, защото очакванията са коренно различни", коментира Дариткова.

Председателят на ПГ на ГЕРБ уточни, че партията ще се съобрази с част от исканите конституционни промени от коалиционните им партньори - "Обединени патриоти". Относно приложенията на ВМРО за увеличаване на президентските правомощия, връщането на наборната служба, задължителното гласуване и образователния ценз - Дариткова посочи, че не са поемали ангажимент за записването им в първоначалния проект, защото имат нужда от широко обществено обсъждане.

НФСБ готови за велики дела в мрачни времена, независимите ще мислят

НФСБ готови за велики дела в мрачни времена, независимите ще мислят

В проекта на ГЕРБ НФСБ вижда много от своите идеи още от 2011 г.

"Когато започнат дискусиите, ние предлагаме да се търси отговор сред обществото и експертите - възможно ли е записването на подобни текстове. Разговорите с ВМРО продължават", добави тя.

Вчера партията на Красимир Каракачанов заяви, че няма да сложи подписите си под първоначалния проект, ако предложенията им не бъдат записани в него. Дариткова коментира, че при разговора си с тях не е останала с впечатление, че те са категорични в това свое решение.

НФСБ и ВМРО се разминават за правомощията на президента

НФСБ и ВМРО се разминават за правомощията на президента

Предложението на ВМРО е опасно, заяви Валентин Касабов