Президентът на Република България Румен Радев проведе среща с постоянния представител на САЩ в НАТО Джулиан Смит, за да обсъди нарастващите предизвикателства в областта на сигурността в региона. Във фокуса на разговора бяха сложната ситуация в резултат на войната на Русия срещу Украйна, конфликтите между "Хамас" и Израел, военната криза в Южен Кавказ и нарастващите напрежения на Западните Балкани.

На срещата участва и посланикът на САЩ в България, Кенет Мертен. Президентът подчерта ролята на икономическата, транспортната и енергийната свързаност в региона като ключов фактор за укрепване на стабилността и сигурността. Той обръща внимание на важността на тези връзки при справянето с последиците от нарушените вериги на доставки поради военните кризи.

Друг важен аспект на разговора беше стратегическото партньорство между България и САЩ в областта на отбраната, сигурността и индустриалното сътрудничество. Президентът Радев и г-н Смит се консултираха и относно трансфера на технологии, включително в процеса на модернизация на Българските въоръжени сили.

Радев наложи вето върху промените в Закона за енергетиката

Радев наложи вето върху промените в Закона за енергетиката

Предвиждащи пълна либерализация на енергийния пазар за битовите потребители до 2026 г.

В среща между министъра на отбраната на България Тодор Тагарев и Джулиан Смит бяха обсъдени важни въпроси, свързани с регионалната сигурност и отбраната. Те разгледаха някои аспекти от провелата се миналата седмица среща на министрите на отбраната на НАТО в Брюксел.

Един от основните акценти беше изпълнението на регионалните планове на НАТО, с особено внимание към многостранната помощ, която България оказва на Украйна. В контекста на нарастващите регионални напрежения, страната потвърди ангажимента си да продължи подкрепата си за стабилността в региона.

Освен това беше обсъдена важността на съвместните действия на България, Турция и Румъния за борба с опасността от мини в Черно море - въпрос, който продължава да представлява стратегическо предизвикателство за регионалната сигурност. Дискусиите също така включваха сигурността на Западните Балкани, регион, който остава във фокуса на международните усилия за мир и стабилност.

Обсъдени бяха и модернизационните проекти за Българската армия, като беше подчертано значение на проектите, свързани с военната мобилност. Срещата разгледа и ангажиментите на България като страна домакин на многонационалната бойна група, като подчерта важната роля, която САЩ играят за укрепването на НАТО и сътрудничеството между НАТО и ЕС.

Купуването на дронове заляга в програмата за инвестиции на МО

Купуването на дронове заляга в програмата за инвестиции на МО

Вече има две обществени поръчки за придобиване на безпилотни летателни апарати