"В разрешаването на проблема изключително важна роля има отношенията между изпълнителната власт и строителните фирми и организации". Това обяви президентът Румен Радев, който проведе среща с представителите на Камарата на строителите в България (КСБ).

Държавният глава е на мнение, че за да бъдат решени проблемите в строителния бранш по най-добрия начин трябва изпълнителната и местната власт да са в ролята на възложител, собствениците и ръководствата на крупните строителни фирми да постигнат разбиране, тъй като подизпълнителите и строителните работници съвестно изкарват прехраната си.

Преди срещата си с държавния глава строителите бяха в Министерски съвет и в Народното събрание. Тази сутрин с машини и техника те показаха недоволството си от кампанията, която предимно опозицията в лицето на БСП и депутата Елена Йончева водят срещу тях. 

Ако нападките продължат, търсете строителите ни в чужбина

Ако нападките продължат, търсете строителите ни в чужбина

Строителите молят Борисов да не се огъва, а да защитава строителите

Радев увери строителните работниците, че могат да разчитат на неговата безрезервна подкрепа. Според него строителният бранш заслужава по-добро заплащане, по-добри условия на труд и по-добра предвидимост в работата си.

Не можем да говорим за модерна държава без добре развита и модерна инфраструктура, констатира Радев.

Българите от своя страна очакват и искат да пътуват безопасно, по сигурни пътища, които да не се ремонтират веднага, след като бъдат пуснати в експлоатация, подчерта Радев.

Доверието на хората, обществото и президента няма да бъде спечелено с протести, декларации и пресконференции, а с качество и прозрачност. За Радев това означава да има целесъобразни проекти, прозрачни и честни обществени поръчки и такива условия, че всеки лев да отива по предназначение. Контролът трябва да бъде принципен, всеобхватен и безкомпромисен, призова държавният глава.

Президентът увери, че е готов да изслуша всички проблеми и виждания на строителите за развитието на сектора, както да съдейства за неговото развитие.

Корнелия Нинова изумена, че едрият капитал стачкува срещу опозицията

Корнелия Нинова изумена, че едрият капитал стачкува срещу опозицията

Вие не сте крепостни селяни, обърна се тя към работниците

Припомняме, на 16 октомври 2018 г. от Строителната камара в открито писмо до премиера и лидерите на политическите партии настояха да им се защити доброто име. Браншът е подложен на "безпрецедентни и злостни атаки, зад които прозират политически интереси", пише в писмото.

Изтъквайки, че към момента увреждането на търговския престиж и доброто име на компании не е наказуемо, те споменават за законодателни промени и бързо съдебно производство в този контекст.

След това писмо от Камарата се срещнаха с лидерите на всички парламентарни групи.