От Камарата на строителите в България се срещнаха и с ръководството на ДПС. На срещата от браншовата камара потърсиха подкрепа от партията за законови промени в сектора, информираха от Камарата на строителите в България.

"Камарата настоява за промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ) и в Закона за обществените поръчки (ЗОП)" заяви Велико Желев от Строителната камара.

По думите му представители на Камарата активно участват в работата на ресорните комисии в парламента, по Закона за устройство на територията и Закона за обществените поръчки.

"Напоследък неоснователните и некомпетентни обвинения към строителния бранш зачестиха", заяви председателят на Камарата инж. Илиян Терзиев.

Повод за думите им са няколко некачествени ремонти на ключови улици и булеварди в София, за които имаше и санкции за некачествено изпълнение.

За някои от ремонтите се води разследване за подмяна на влаганите материали след като фирмата е спечелила обществената поръчка с обявени други материали.

От Камарата на строителите настояват, че не са престъпници

От Камарата на строителите настояват, че не са престъпници

Искат да има санкции за увреден имидж

Той изрази претенции, че след като в този бранш работят 250 000 души, трябвало да се отдели специално внимание. "Предстои нов програмен период. Нужни са правила и подготвени кадри, в противен случай има риск да не можем да отговорим на обема от работа и на средствата, които ще бъдат предоставени от ЕС за строителни дейности", каза Терзиев.

"Най-наболелият проблем в момента е липсата на кадри. На фона на демографската криза у нас, ние сме принудени да търсим хора от чужбина. Политиците трябва да застанат зад нас. Всички пари са в обектите, не са откраднати", заяви Руен Панчев, председател на СД на "Строителна квалификация" ЕАД.

Прокуратурата проверява ремонта на ул. "Граф Игнатиев"

Прокуратурата проверява ремонта на ул. "Граф Игнатиев"

Столичният кмет Йорданка Фандъкова съобщи и, че проекта за трасе на трамвай 5 ще се ревизира

Стефан Тотев, председател на секция "Високо строителство" в Камарата обърна внимание и на друг проблем в сектора - цикличност на проектите и възлагането им. "Има периоди от 2-3 години, в които натовареността е много висока, а след това идва период, отново от 2-3 години, в който работата е в пъти по-малко. Трябва планиране в перспектива, за да се развива секторът и да съхраним кадрите си", допълни той.

"На всички срещи, които провеждаме с политическите сили, аз призовавам за мъдрост по отношение на посланията, които се отправят към Европа и касаят еврофондовете", каза почетният председател на КСБ инж. Симеон Пешов. "Според нас всички политици, независимо от коя партия са, трябва да се борят за увеличаване на евросредствата за нашата страна. Непремерените изказвания на някои политици само могат да навредят на България", заяви Симеон Пешов.

Цветанов призова да не се маскари строителния бранш

Цветанов призова да не се маскари строителния бранш

Във "Визия за България" липсва сектор Строителство

От своя страна лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че политическите процеси в страната са динамични и са в пряка връзка с икономиката и бизнеса, независимо за кой сектор става дума.

ДПС ще подкрепи предложените законодателни промени от Камарата, от които зависи просперитетът на страната. "Ние имаме общи отговорности към държавата, които не са само за конкретните процеси в бранша. От нашето поведение зависи и средата, в която ще функционира секторът. Затова нека заедно да направим най-доброто, което можем: от една страна, в нормативната база, а от друга - по отношение на перспективата за развитието на България", допълни председателят на ДПС.

Припомняме, подобни срещи от Камарата организираха и с БСП, и с ГЕРБ.

Да има и строителна полиция, предлага кметът на столичния кв. "Младост"

Да има и строителна полиция, предлага кметът на столичния кв. "Младост"

Кметицата, блъскана от строители на турска фирма, не е влизала в частен обект