"Оценявам усилията на премиера Борисов да поддържа диалога в момент, в който неговата партия води институционална и медийна война срещу президентството. Премиерът пред камерите подава ръка над масата и има моята ръка. Но неговите съпартийци не вадят ръцете си изпод масата и продължават да безчинстват", заявява президентът Румен Радев на брифинг от летище "София", преди да замине на посещение в Полша.

Коментара си държавният глава направи, след като сериозна част от изявлението от тази сутрин на премиера Бойко Борисов засягаше именно отношенията между президентство - правителство - парламент. В последните няколко дни Радев отправи не малко критики към поведението на ПГ на ГЕРБ, включително и обвини премиера Борисов, че "не е озаптил беквокалите си". Напрежението между институциите се повиши и покрай работата на парламентарната комисия, която разглежда процедурата по закупуване на нов изтребител.

Премиерът оценява като прекрасен диалога с Румен Радев

Премиерът оценява като прекрасен диалога с Румен Радев

Mир и синхрон в работата с президентството иска Борисов

"Трябва да е ясно едно - не може да има разбирателство в името на корупционния комфорт на управляващите, които и да са те", допълва обаче Румен Радев в коментар и на дебата в Народното събрание около оставката на депутата Делян Добрев и скандала в Хасково.

"Оставките на депутати, на кметове, на общински съветници са авариен изход, който доскоро потушаваше проблемите. Този изход вече не работи, трябва дълбоко сериозно разследване, и то от независим разследващ орган, който да стигне до дъното на схемите и на моделите", смята Румен Радев.

Във връзка с назначаването на Георги Чолаков за председател на ВАС президентът коментира, че въпросът е принципен и е върнал предложението на новия ВСС. 

По думите му новия Висш съдебен съвет, който е носител на нова легитимност. "Очаквам неговото предложение, съобразено с всички законови процедури и моралните очаквания на обществото", заяви държавният глава. 

Румен Радев върна избора на Георги Чолаков за председател на ВАС

Румен Радев върна избора на Георги Чолаков за председател на ВАС

Със смяната на ВСС новият състав има нова легитимност