Утре, 16 ноември, държавният глава Румен Радев продължава с консултациите с парламентарно представените политически партии в 48-о Народно събрание. Ред е на представителите на парламентарната група на "БСП за България", след като миналата седмица консултации президентът проведе с ПГ на "Възраждане", четвъртата по големите политическа сила.

След БСП остават само групите на "Демократична България" и на "Български възход", което обаче означава, че още цели две седмици може да остават до завъртането на парламентарната рулетка с раздаването на мандатите, от което ще зависи срокът на живот на 48-мия парламент.

ДБ иска третия мандат, но чака да види първите два

ДБ иска третия мандат, но чака да види първите два

Партията може да бъде център на взимане на решения в трудна обстановка, според депутата Мартин Димитров

Още в началото държавният глава даде ясно да се разбере, че няма да бърза нито с консултациите, нито с мандатите, за да даде възможност за разговори между политическите сили за съставяне на редовно правителство. Дали това време обаче ще е достатъчно, за може партиите да се договорят за подкрепа за бюджет за 2023 година и за законите, нужни ни за реализация на Плана за възстановяване и устойчивост не е много ясно, тъй като вървят паралелни инициативи за разговори, от които не произтича някаква конкретна информация.

Междувременно от служебното правителство на Гълъб Донев остават категорични в настояването си, че единственото, което могат да предложат, е удължителен бюджет.

Днес следобед предстои и среща по инициативата на Продължаваме промяната" за разговори по бюджета с парламентарната група на "Възраждане".

Гълъб Донев като служебен премиер с вързани ръце за политики по доходите

Гълъб Донев като служебен премиер с вързани ръце за политики по доходите

Корнелия Нинова обаче не е съгласна с него