Президентът Румен Радев поздрави военнослужещите за празника Сухопътните войски и припомни, че датата, на която той се отбелязва, не е случайна, защото на нея преди 132г. младата българска войска получава бойното си кръщене с блестяща победа при Сливница. На събитието във Военна академия "Г.С.Раковски" присъстваха военнослужещи, военни ветерани, гости.

"През последвалите войни българската армия се превръща в носител на нашия идеал за освобождение на поробените български земи, за единение на всички българи. А сухопътни войски стават гръбнакът на тази млада армия и гарант за нашата териториална цялост, независимост и суверенитет", заяви Радев.

Той отбеляза, че днес Сухопътните войски са наследници на славните традициите и воинските добродетели на своите предци и въпреки предизвикателствата се развиват и участват активно в операции по поддържане на мира. Участват активно в помощ на населението.

Президентът отбеляза, че предизвикателствата днес налагат тези войски да са още по- ангажирани. Той акцентира и върху проблемите пред тях- недостатъчна окомплектованост, нисък социален статус и заплащане, които не съответстват на степента на риска, занижена мотивация и липса на нова техника, забава на процесите на модернизация и превъоръжаване.

Върховният главнокомандващ сподели тенденциите в развитието на Сухопътните войски.

"Аз мисля, че отговорът е ясен - важното е да продължите да изпълнявате своите задължения. Да продължавате да отговаряте на българския народ по най- добрият и достоен начин, така както и правеха векове наред и вашите предци. Знам, че има натрупан песимизъм, но все пак трябва да гледаме с отворени очи за това, което става около нас",

Радев припомни какви ангажименти сме поели като член на НАТО и отбеляза, че изпълнението им ще доведе до положителни промени.

Той определи като предизвикателство как да бъдат използвани увеличени средства за отбрана, заради геополитическата обстановка. Те трябва да се използват ефективно за изграждане на бойните способности и за баланс между хората и техниката.

Модернизацията не е само придобиване на модерна техника, отбеляза отново Радев. Трябва да се обърне внимание на човешкия фактор и мотивацията.