Президентът Румен Радев разговаря с проф. Теньо Попминчев за възможностите у нас да се развиват високи технологии, чрез които да се постигне промяна на икономическата среда в страната, съобщиха от президентството.
Днес държавният глава прие на "Дондуков" 2 българския физик, който беше обявен от списание Science News за един от 10-те най-перспективни млади учени в света.

"Инвестирането в приложни изследвания, към които проявяват интерес компаниите, които са световни лидери в информационните технологии, електрониката, био- и нанотехнологиите, могат да създадат качествено нова икономическа и социална среда в България." - подчерта президентът Радев.

"Ако една държава не инвестира във високи технологии и в създаването на интелектуална собственост, тя не може да просперира", заяви от своя страна проф. Попминчев.

Проф. Теньо Попминчев започва нова ера в рентгеновите лазери

Проф. Теньо Попминчев започва нова ера в рентгеновите лазери

В Института по фотоника към Техническия университет във Виена...

Той е създател на първия настолен рентгенов лазер с кохерентно лъчение и атосекундна продължителност на импулса. Българският физик ръководи лаборатории в САЩ и Австрия, в които се провеждат изследвания, имащи приложение в медицината, електрониката и отбраната. Те са спонсорирани от държавни институции, ЕК и частни компании. Проф. Попминчев има амбицията да използва своя опит за изграждането на изследователски център за био- и нанотехнологии у нас с подкрепата на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той ще носи името на Джон Атанасов.

Проф. Теньо Попминчев получи признание от нобелови лауреати

Проф. Теньо Попминчев получи признание от нобелови лауреати

Българският физик е сред 10-те най-значими млади учени...

Държавният глава отново подчерта, че страната ни трябва да отделя повече средства от европейските фондове, които усвоява, за развитието на човешкия капитал чрез инвестиции в образование, наука и изследвания, както и в създаването на условия за младите учени - така България ще може да изнася в чужбина резултатите от научни изследвания с висока добавена стойност, а не собствените си учени.

Под патронажа на президента Румен Радев в София ще се проведе конференция с участието на водещи български и международни учени в приложните изследвания в областта на физиката, биотехнологиите, електрониката и високите технологии, на която да бъдат представени конкретни проекти за изграждането на изследователски центрове, както и чуждестранният опит за обединяване на усилията на образователните институции, научните среди и бизнеса.

"България има научната експертиза и традиции в сферата на образованието, и с подкрепата на държавните институции и бизнеса може да се утвърди като международен изследователски център, което ще върне многократно направените първоначални вложения", посочи на срещата Румен Радев.

Водещи учени от три континента съдят агенция на МОН заради европейските средства за наука

Водещи учени от три континента съдят агенция на МОН заради европейските средства за наука

Учудване от оценяването и класирането…