Технологията на обучение на българските пилоти в САЩ ще бъде при унизителни условия. Това заяви председателят на АБВ Румен Петков в Пловдив.

Като пример той посочи неколкократно по-ниското възнаграждение, което летците ще получават за обучението си да летят на изтребител Ф-16 в сравнение с чуждестранните си колеги - $70 на ден.

Освен това от партията подчертават, че битовите условия, при които ще бъдат настанени българските пилоти за трите години пребиваване в Съединените щати, не позволяват те да вземат семействата си, независимо от предварителните уговорки. Според Петков за това са виновни военният министър и председателят на ресорната парламентарна група.

13 пилоти заминават за САЩ да се учат да летят на Ф-16

13 пилоти заминават за САЩ да се учат да летят на Ф-16

Проектът се движи в срокове и няма забавяне заради коронавируса

По думи на лидера на АБВ всичко това не е въпрос на отношение от страна на американските партньори, а на незаинтересованост от страна на силовия ни министър Красимир Каракачанов да се договорят условия за нашите пилоти да бъдат обучени по най-добрия начин и да живеят прилично през периода на обучението си.

По тази причина от АБВ искат информация по ЗЗДО до края на седмицата за това при какви условия българските пилоти ще преминат обучението си в САЩ.

Румен Радев: Българската авиация отдавна се нуждаеше от нов изтребител

Румен Радев: Българската авиация отдавна се нуждаеше от нов изтребител

Той очаква пилотите ни да допринесат за модерното развитие на ВВС