Приемните семейства, които искат да отглеждат дете, ще преминават специално обучение, гласи приетата от правителството наредба за условията и реда за кандидатстване подбор и утвърждаване на приемни семейства и настаняване на деца в тях. Обучението ще включва 8 сесии по три часа по програма утвърдена от социалния министър, предаде Дарик радио.

Деца до 3-годишна възраст с увреждания, жертви на насилие и трафик, както и такива, на които е наложена мярка „полицейска закрила", ще се настаняват приоритетно в професионално приемно семейство. Според наредбата такова семейство, направило два отказа за приютяване на дете, за което е подходящо, се предлага от социалния работник за заличаване от регистъра.

Краткосрочното настаняване на деца в приемни семейства ще се осъществява за срок до 1 година, а в дългосрочното за повече от година за деца, чийто родители са починали, в неизвестност, лишени от родителски права, такива, които без причина трайно не полагат грижи за децата си, или които са в трайна невъзможност да ги отглеждат.

Спешно настаняване в приемно семейство ще се предприеме с цел запазване живота и здравето на детето.