"Приветстваме всяка тръба, която може да мине през България". Това заяви президентът Росен Плевнелиев след срещата с кипърския си колега Никос Анастасиадис, който е на визита у нас.

Естествена тема между двамата е била енергетиката. Според Росен Плевелиев стратегическа е газовата връзка между България и Гърция. Тя ще осигури достъп до нови източници на природен газ от Каспийския регион, но и от Източното Средиземноморие, подчерта президентът.

Кипърският му колега го е запознал с разработването на газовото находище Афродита. "Работим за обща регионална борса", подчерта президентът и даде поредна заявка страната ни да стане газов хъб.

Със страст подкрепяме, по думите му, енергийната диверсификация.
Обсъдена е и сирийската криза, и бежанския проблем. "Наясно съм, че можем да се справим с миграционната криза само чрез общ европейски подход", коментира Росен Плевнелиев.

Според него трябва да се разграничават икономическите мигранти от тези, които бягат от войната. ЕС пък не трябвало да действа пост фактум. Според българския държавен глава страната ни пази ефективно границите си.

Иначе българският държавен глава е доволен от възходящото развитие на двустранните отношения между двете държави. Кипър е на шесто място по инвестиции у нас с размер от 2,1 милиарда евро. През 2015 година също така кипърските туристи у нас са със 17% повече в сравнение с предходната. Българските туристи в Кипър пък са се увеличили с 8%.

Стокооборотът пък е скочил с 81%. Износът ни за Кипър през миналата година е нараснал с 90%.

"Приятелю Росен", -с тези думи кипърският президент се обърна към българския държавен глава. Той благодари за нашата подкрепа за разрешаване на кипърския проблем. Анастасиадис оцени високо усилията, които двете страни полагат за постигане на енергийна сигурност.