"Откакто е създадена Република Северна Македония, двустранните ни отношения са в най-ниската си точка". Това заяви пред БНР бившият външен министър Ивайло Калфин.

Той допълни, че за това може да се съди по острия и много рядко срещан в дипломатическите среди тон, на който са написани декларациите на външни министерства на двете страни. "Такова нещо не се е случвало", подчерта Калфин.

Той определи като движение в добра посока назначаването на специален представител на Скопие, както и това, че Владо Бучковски е дошъл в София за срещи с управляващите, но беше категоричен, че: "Като слушам изявленията на двамата (министърът на външните работи Екатерина Захариева и Владо Бучковски - б.р.), имам чувството, че говорят за различни неща".

Захариева: Позицията ни към РС. Македония не е "вето"

Захариева: Позицията ни към РС. Македония не е "вето"

Недопустимо е да се дискредитират членове на семейство

Калфин подчерта, че преди да се реши въпросът, трябва да се формулира какъв е проблемът и тогава да се търсят пътища за решаването му, а двете страни не са го ясно формулирали.

"Ние казваме, че нямаме никакви претенции към идентичността - как ще си наричат езика в РСМ и правото им на самоопределение, а те казват, че точно това е нашето искане и нашият проблем. Кой е прав? Очевидно, че за да говорят различни неща, има някакво дълбока неразбиране кой какво иска. Това е проблемът", подчерта Калфин.

МВнР: С наследен тоталитарен исторически наратив РСМ няма да намери подкрепа от България

МВнР: С наследен тоталитарен исторически наратив РСМ няма да намери подкрепа от България

Време е правителството на РС. Македония да се откаже от манипулативната теза

По думите му и България, и РСМ са се плъзнали през последните години "в една посока на националистическо говорене и показване на мускули, което няма нищо общо с отношенията между добри съседи".

Според него нито Владо Бучковски, нито някой в Скопие има очакване, че днес ще се реши този проблем, след като вчера (8 декември) наложихме окончателно вето на РСМ.

Калфин препоръча българската позиция по разширяването на ЕС към Западните Балкани да бъде проактивна, а не изчаквателна: "Ние трябва да предлагаме решения", смята той.

Каракачанов пред Бучковски: Самоопределението не минава с присвояване

Каракачанов пред Бучковски: Самоопределението не минава с присвояване

Антибългарската риторика от страна на редица медии и политици в РСМ трябва да спре