Проблемите в Гърмен, Орландовци и Раднево си приличат, заяви пред bTV лидерът на партия Евророма Цветелин Кънчев по повод ескалиралото напрежение между цигани и българи в Раднево след като цигани пребиха почти до смърт трима жители на града при спор на пътя.

"Кметът (на Раднево Теньо Тенев - б.р.) да обясни от колко време се познава със Сурай-Калчо, ползва ли го по време на избори", призова в студиото Кънчев.

Неговият събеседник - Карлос Контрера от ВМРО обясни, че циганската махала е в центъра на Раднево и проблемите там са от 2-3 години. "Проблемът е системен, Сурай е участвал в 1-2 тежки побоя в Раднево - той и хора, предвождани от него. Той е станал един разбеснял се цигански тартор, институциите са го оставили да прави каквото си иска и резултатът го виждаме", обясни юристът на ВМРО.

Трима полицаи са ранени при сблъсъците с протестиращи в Раднево

Трима полицаи са ранени при сблъсъците с протестиращи в Раднево

В протеста участвали близо 2000 души

Според Цветелин Кънчев, снощният протест в Раднево е бил подменен. "Един дерибей местен съдия - къде бяха тези да излязат да протестират срещу него", запита Кънчев.

По телефона се включи директорът на ОД МВР Стара Загора старши  комисар Николай Кирков, който обясни, че по време на снощния протест имало хора, които се опитвали да бъде нарушен обществения ред.

На въпрос за бизнеса на Сурай-Калчо, комисар Кирков отказа да влиза в конкретика. "Каквито сигнали са постъпвали в прокуратурата или в полицията, са взети необходимите мерки. Досъдебни производства са водени", каза той без да уточнява за какво и кога.

Веднага след този разговор Цветелин Кънчев обясни, че Сурай е представител на ДСП за Раднево. Карлос Контрера веднага потвърди информацията и допълни, че това била причината да тече една лека ислямизация в тази махала. "Изуми ме това, което казва представителя на полицията, след като ние (събеседниците в студиото - б.р.) знаем, че не са само нападения, има и лихварство, и съмнение за други деяния, обект на наказателно преследване", каза Контрера.

Цветелин Кънчев призова органите на МВР профилактично "да подкарат" лихварите в циганските махали.

Контрера  запита защо когато тръгваш на проверка, го обявяваш 24 часа предварително и визира предупреждението от кмета на Раднево, че ще бъде проверена законността на постройките в циганската махала. "Махалата да се обгради. Всички се правят, че не знаят какво се случва с тези постройки", призова юристът на ВМРО.

Относно информацията, че Сурай-Калчо, участвал в побоя над тримата младежи е представител на ДПС, по телефона се включи депутатът от ДПС Александър Методиев (известен като бат' Сали - б.-р.). "Не се познавам със Сурай, ДПС не стои зад такива личности в Раднево, няма такива членове в ДПС. Вашите събеседници, държавни и общински институции защо преиначават - този проблем не е битов, проблемът е криминален. Разпространение на наркотици между две групички пребивават циганчето, което махалата", каза Методиев.

Той допълни, че тези хора (побойниците от циганската махала - б.р.) се занимават с разпространение на наркотици. "Няма политически гръб", категоричен бе Методиев.

Още по време на разговора с депутата Методиев двамата събеседници изразяваха своето мнение. Карлос Контрера заяви: "Господин Методиев, както винаги не е запознат".

Събеседникът му Цветелин Кънчев допълни: "При него е разбираемо, той цигански не знае, българският му е много зле. Гърмен Раднево и Орландовци - и на трите места циганите са гласували за ДПС. Много мои приятели българи казват - с циганите си живеехме мирно, докато не дойде ДПС. Методиев - не вижда връзка между ДПС и конфликтите в Раднево, Орландовци и Гърмен", категоричен бе Кънчев.

И двамата - Контрера и Кънчев бяха категорични, че има двоен стандарт, но мненията им се разминаха за обекта на този двоен стандарт. Според Контрера полиция и жандармерия защитават обитателите на циганската махала, а според Кънчев се етнизира агресията. "Наркопласьорите трябва ли да имат етнос? Тази теза се подхвърли в обществото, за да се измести акцента", категоричен бе лидерът на Евророма.