„Ние си прочетохме урока от казуса Делян Пеевски", заяви в интервю за сутрешния блок на БНТ лидерът на ДПС Лютви Местан. „Повече право на грешки този кабинет и подкрепящите го партии нямаме, ако искаме да осигурим онова време, за да реализира правителството безспорно добрите си идеи", продължи той.

Местан не отговори категорично на въпроса на водещите дали Делян Пеевски има моралното право да бъде част от 42-ия парламент, като въпреки настояванията им се впусна да пояснява законовите възможности за политическото му бъдеще като депутат.

Анализирай това:
„Публичният образ на политиците, дори когато не се покрива с реалния, е също една реалност, която трябва да се вземе предвид"
Л. Местан

„Категоричен съм, че статутът на г-н Делян Пеевски като член на 42-ия парламент е въпрос на конституция, искам да поставим точка на спекулациите. Няма спор. Съгласно конституцията мандатът на един народен представител се прекратява изрично с решение на Народното събрание. Според нас няма конституционен казус, свързан със статута на Делян Пеевски като народен представител", обясни лидерът на ДПС.

„Номинацията на г-н Пеевски е един много тежък урок и  за нас, и за цялата политическа класа", отбеляза още Лютви Местан.

Той изтъкна, че не иска да засегне персонално депутата и поясни:
„Политическите решения трябва да са подчинени на анализа на възможните обществени реакции. Публичният образ на политиците, дори когато не се покрива с реалния, е също една реалност, която трябва да се вземе предвид".

На въпрос докога настоящият кабинет трябва да е на власт Местан отговори: „Това управление има смисъл да е на власт, докато е полезно на българското общество".

Той припомни плана „Орешарски", който по думите му съдържа много добри идеи и подчерта, че те не трябва да „потънат в емоцията на протеста".

Лютви Местан декларира сериозна подкрепа за областните управители в Благоевград и Пловдив, срещу които вече дни наред има протести и коментира, че има опит да се нагнети усещане за несъразмерно участие на ДПС във властта. Той подчерта, че ДПС не се чувства като партия, която е в управленска коалиция, а като партия, която подкрепя кабинета.

Лидерът на ДПС обясни, че партията му се е съгласила с кандидатурата на Муса Палев в Благоевград, която е предложена от премиера Орешарски. „Вероятно други хора са имали кандидат за областен управител, но сметките им са се оказали грешни", заподозря Местан. Той определи Палев като изключително начетен и образован човек, „в чието минало няма и петънце" и подчерта, че остава с впечатлението, че протестите срещу него са предимно заради религиозната му принадлежност.

Силна подкрепа Местан изрази и за областния управител в Пловдив Венцислав Каймаканов.

В заключение лидерът на ДПС призна за грешка забавянето на назначението на областните управители и заместник-министрите и настоя премиерът да ускори процеса. „Г-н премиер, назначете ги, съгласувайте ги, ако трябва пост фактум с ДПС. Тази истерия трябва да спре, пред кабинета има много по-сериозни проблеми", посочи той.