В края на септември - началото на октомври предстои да започне работата по участъка от Софийския околовръстен път от п.в. "Младост" до АМ "Тракия". Това съобщи регионалният министър Петя Аврамова в интервю за БНТ.

6.8 км. от "Младост" до АМ "Тракия" ще струват 144.6 млн.лв.

6.8 км. от "Младост" до АМ "Тракия" ще струват 144.6 млн.лв.

Участъкът от пътен възел "Цариградско шосе" до пътен възел "Младост" ще се изгражда четири години

Министърът коментира още, че се работи по 17-километровата отсечка от Драгоман до Сливница на магистрала "Европа". Предстои да стартира работата и по още 14,5 км от нея в участъка от ГКПП "Калотина" до Драгоман.

Преди дни беше дадена "зелена светлина" за реализацията на важния проект за участъка между Мездра и Ботевград, който е част от направлението Видин - Ботевград. Участъкът е тежък за пътуване, с множество завои, тежкотоварен трафик, с предпоставки за ПТП. Приетото от правителството постановление даде възможност на МРРБ да поеме ангажименти за разходи за близо 420 млн. и да стартира проекта. Очаква се работата по него да започне през есента. 2023 г. е индикативният срок за ремонта на целия участък между Видин и Ботевград, информира регионалният министър.

Правителството даде зелена светлина за пътя Мездра-Ботевград

Правителството даде зелена светлина за пътя Мездра-Ботевград

АПИ може само да сключи договор с изпълнителите за 419 млн. лв.

"Усилията ни са да изпълним проекта за АМ "Струма" през този програмен период", каза Петя Аврамова. Тя допълни, че към Европейската комисия е подадена и се очаква одобрение на апликационната форма за участъка през Кресненското дефиле, в който ще бъдат най-тежките съоръжения по трасето. За него предстои да бъде избран изпълнител. Има процедирани проекти и се очаква да бъде издадено разрешение за строеж за участъка преди тунел "Железница", самото съоръжение и отсечката след него.

"Пожарът на АМ "Струма", който засегна мостово съоръжение, е пример как безхаберието на хората може да доведе до сериозни последици за българските данъкоплатци", каза още Аврамова. В момента мостът се укрепва и ремонтира. Срокът за извършване на строителните дейности на стойност 1,8 млн. лв. е четири месеца. Регионалният министър изрази надежда те да приключат за по-кратко време. За облекчение на трафика е организирано реверсивно движение през различни дни от седмицата.

Участъкът от Ябланица до п.в. "Боаза" на АМ "Хемус" е на финалната права, вече се асфалтира и ще може да бъде пуснат за движение предсрочно, информира министърът. Тя напомни, че проблеми с отчуждаването на земята забавиха работата в отсечката от магистралата между пътните възли "Буховци" и "Белокопитово". Отчуждителната процедура за нея вече приключи и ще може да започне работата по целия участък.

Строителни дейности се изпълняват частично в първите 3 участъка на 134-километровата отсечка на АМ "Хемус" от п.в. "Боаза" до пресичането с пътя Русе - Велико Търново. От 4-ти до 6-ти се проектира. В момента се провежда обществена поръчка за изработването на разширен идеен проект за над 46 км от АМ "Хемус" след връзката с пътя Русе - Велико Търново. За отсечката от пътя Бяла - Търговище до п.в. "Буховци", която е около 42 км, е сключен договор за актуализация на подробния устройствен план, а идейните проекти са готови.

Жители от Русенско протестират срещу лош път

Жители от Русенско протестират срещу лош път

Те блокираха движението от Русе за Иваново

"Основната ни задача е да осигурим безопасност на пътя. Следим ситуацията на много места, където има срутища и свлачищни процеси. Имаме 440 млн. лв. за укрепване.", каза Петя Аврамова. В списъка с обектите, по които ще се работи, има 43 активни свлачища, 2 срутища и 29 деформации на пътна настилка.