Това, което ни очаква в най-скоро време, е по-скоро регионален конфликт в Сирия заради натрупаната военна техника, който обаче няма да нарасне до глобален.

Това е прогнозата на проф. Нина Дюлгерова - преподавател във ВСУ "Черноризец Храбър" и ЮЗУ "Неофит Рилски" във връзка с темата за икономическите войни, сирийския казус и предизвикателствата пред Европа.

Тя изрази надеждата си, че войната няма да се превърне в основно занимание на света и основен инструмент за намаляване на населението.

Като основна разделителна черта в Европа тя посочи миграцията.

"Изострянето на отношенията между страните членки във връзка с миграцията ще се отрази на изборите за Европейски парламент през 2019 г", предупреди и Симеон Николов, директор на Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения.

Дюлгерова подчерта, че ЕС е пред една много сложа дилема - дали да спасява своя бизнес в контекста на сътрудничество с държавите или да продължи да върви по инерцията на исканията на САЩ, които са свързани точно с обратното.

"Икономическите войни ще продължат с нарушаване на всички правила от САЩ. Особено след заканата на Тръмп САЩ да излезе от Световната търговска организация", поясни Нина Дюлгерова.

Според нея икономиката винаги е обвързана с различните политики, а основен е военният фактор.

"Неслучайно Русия предупреждава за поредната провокация срещу химическа атака от САЩ и съюзници", коментира Дюлгерова.

Професорът заяви, че светлият лъч в европейското бъдеще е дистанцирането на САЩ и ориентирането на ЕС към Русия и Турция.

Според нея малцинството решава съдбата на населението на земята.

Дюлгерова допълни още, че властта във всички държави вече не е наясно как може да контролира обществото и какво може да даде на това общество.