"Подкрепата на ЕНП спрямо ГЕРБ е инвестиция в партията на Бойко Борисов. Изказването на председателя на ЕНП Манфред Вебер в подкрепа на ГЕРБ има много по-голяма тежест от отправените критики. Не само това правителство е виновно за проблемите в нашия вътрешен живот". Това заяви пред БНР политологът проф. Петър-Емил Митев.

По думите му, ако Европейският парламент e можел да сменя правителства, то отдавна е щял да смени правителствата на Полша или на Унгария. 

Евродепутатът Роберта Мецола оттегли поправка в резолюцията за България

Евродепутатът Роберта Мецола оттегли поправка в резолюцията за България

Поправките били за ценности, които не се обсъждат у нас, според проф. Дичев

"Ако някой се отклонява от европейската линия, това не е България... Резолюцията не може да предизвика преки политически заключения", смята политологът.

Той изтъкна липсата на единство в обществото по отношение към протестите, макар че преобладава одобрението им.

"Сегашната политическа криза се отразява не само върху рейтинга на премиера, но и върху този на президента. Имаме опасна делегитимация на институциите. Това вещае опасен път на хаотизация с неясен изход", каза проф. Митев.

Той прогнозира, че управляващите може да останат на власт до март

Протестът, ден 91: Яйца срещу офис на ГЕРБ, блокада на Орлов мост

Протестът, ден 91: Яйца срещу офис на ГЕРБ, блокада на Орлов мост

Отровното трио обеща „изненада”...

"Протестите започнаха като щурм, през август се спихнаха и се появиха политологически прогнози, че през септември ще се възстанови в същия мащаб от началото, което не стана", каза проф. Петър-Емил Митев.

Според него водачите на протеста, за да укрепят недоволството, са спрели блокадите, създали са пулсация чрез т.нар. "велики народни събрания" - потърсили са нови форми.

"Има нещо дълбоко смущаващо - на централен площад в София две млади дами правят вуду магия за смъртта на министър-председателя. Това не подобава на цивилизована държава. Започна и очевидна партизация на протеста", категоричен е политологът.

Според проф. Митев парадоксално е, че най-много от протеста печели този, който не участва в него - Слави Трифонов.

Професорът предвещава шарен парламент с изключителна трудност да се намерят мостове, които да осигурят политическа стабилност на страната. В този смисъл на хоризонта не се вижда добрата новина, каза проф. Петър-Емил Митев.

С Борисов ЕНП подкопава твърдата си реторика за върховенството на закона

С Борисов ЕНП подкопава твърдата си реторика за върховенството на закона

Двоен стандарт - ЕНП се бори със злоупотреби с еврофондове, но не критикува България