Като изключително грубо посегателство върху конституционни правомощия на конституционно създадени органи определи бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров пред БНР наложения с решение на Народното събрание мораториум върху действията на различни органи на властта.

Решението на парламента за налагане на мораториум от 22 април и е безспорно политическа и юридическа грешка, изтъкна Киров, който е преподавател по конституционно право.

Депутатите наложиха мораториум върху назначенията на Борисов от последните дни
Обновена

Депутатите наложиха мораториум върху назначенията на Борисов от последните дни

ДПС ще подкрепят мораториума, но под условие

"Това решение всъщност налага мораториум върху действия на всички държавни органи, а не само върху правителството в оставка. Президентът не може да назначи никой от органите, предвидени в закони, самото Народно събрание не може да назначи експерти към комисиите и т.н."

С акта на назначаване на служебно правителство това решение спира да действа, уточни преподавателят.

Конституционният съд веднага образува дело по искането на ГЕРБ за мораториума

Конституционният съд веднага образува дело по искането на ГЕРБ за мораториума

Докладчик по делото е съдия Константин Пенчев

Според него Радев трябва незабавно да връчи втория мандат след заявлението, че той няма да се осъществи от втората политическа сила - "Има такъв народ" (ИТН).

"Посоченият от парламентарната група на тази партия кандидат за министър-председател ще изиграе ролята на пощенски гълъб. Формално ще приеме мандата и веднага ще го върне. В този смисъл президентът няма какво вече да чака. Практически президентът вече няма полезен ход. Той трябва да действа незабавно", каза проф. Киров.

Слави Трифонов вижда неизбежна катастрофа, ако опита да състави кабинет

Слави Трифонов вижда неизбежна катастрофа, ако опита да състави кабинет

Ако ИТН направят правителство сега, щели да са зависими от доказано компрометирани политически субекти

Като съветник на президента Георги Първанов той заяви, че има голяма разлика в разположението на силите и взаимодействието им в парламента, в който се създаде Тройната коалиция и сегашния.

"Колкото и да бяха на противни мнения и да отстояваха различни виждания за бъдещото управление, въпросните три политически партии си говореха помежду си. Лидерите поддържаха някакви контакти, дори можеха да изпият едно кафе заедно. Докато тези в момента в Народното събрание не си говорят, с изключение на ругателствата, които наблюдаваме в пленарната зала", каза проф. Киров.

Според него липсата на диалог спира подобен вариант на коалиция за настоящия парламент.