Военният министър Николай Ненчев отново захапа кандидатът за президент на левицата генерал Румен Радев.

След като вчера заяви, че подава оставка, ако Радев стане президент, днес той поиска прокуратурата да се самосезира заради нежеланието на генерала като действащ военен да се съобрази с решение на НС.

В качеството си на генерал, на действащ командир на ВВС, той прави едно изявление, което видях наскоро, че не приема решение на НС, обясни пред News.bg в кулоарите на парламента Николай Ненчев.

Когато действащ генерал отказва да приеме решение на НС, това е подсъдно, категоричен бе военният министър. Искането му към прокуратурата е заради категоричния отказ на генерала да приеме решението за съвместен въздушен контрол (Air Policing). Редно било военен да се съобрази с решение на парламента.

По-рано днес министър Ненчев обясни, че българските военновъздушни сили изпълняват задачата по охрана на въздушното пространство самостоятелно или съвместно с други съюзници и по закон нямало възможност да предоставим въздушното си пространство.

Решението за въздушен контрол е прието от парламента през февруари и било странно, че командирът на ВВС не е хвърлил оставка тогава.

„Ген. Радев днес е кандидат на БСП, партията, която не подкрепя инвестиционния проект за нови изтребители. Как се чувства в тази компания, как разговаря с тези хора, които не подкрепят проекта?”, пита още Ненчев. Според него за генерала е имало индикации от известно време, че се готви за политическа кариера и това се оправдало.