Проектопрограмата за работата на Народното събрание предвижда депутатите да гласуват днес на второ четене Законопроект за изменение и допълнение на Конституцията на Република България, внесен от председателя на парламента Цецка Цачева и група народни представители.

За промени са необходими поне 180 гласа.

По текстовете бе постигнат „исторически компромис“ преди изборите, като тогава бяха приети на първо четене с рекордните 184 гласа.

За промените гласуваха и целите парламентарни групи на ГЕРБ, ДПС,  включително народният представител Делян Пеевски, както и депутатите от Реформаторския блок, от Патриотичния фронт и от БДЦ. Против бяха само депутатите от БСП, а АБВ се въздържаха, но дадоха един глас "за". Зад каузата на петата поправка в Конституцията, която предвижда съдебна реформа, застанаха подпис до подпис Радан Кънев и Делян Пеевски, отбелязва радио „Дарик”.

С поправките Висшия съдебен съвет (ВСС) се разделя на две колегии – прокурорска и съдийска, увеличават се правомощията на Инспектората към ВСС и се дава възможност на Висшия адвокатски съвет да сезира Конституционния съд.

Спорният въпрос остава дали парламента да има превес в квотите на ВСС за сметка на професионалните гилдии.

Гласуваният вариант на първо четене предвижда парламентът да избира шестима от членовете на прокурорската колегия и петима в съдийската.

През месеците между двете гласувания политическите сили направиха нови предложения, извън обхвата на приетите на първо четене.

С този аргумент депутатите от комисията отхвърлиха идеите за отстраняване на главния прокурор при извършване на престъпление, за ограничаване на правомощията на Пленума на ВСС, както и да бъде намален мандата на “тримата големи” в съдебната власт. Гласуваха обаче за различно разпределение на парламентарната квота от това на първо четене.

В пленарната зала ще влезе предложението прокурорската колегия да се състои от 11 вместо 12 души. 5 от тях ще са от парламентарната квота, а не 6 както беше гласувано през есента.

Комисията реши още съдийската колегия да се състои от 14 души – шест избрани от съдиите, шест от парламента плюс двамата председатели на върховните съдилища. Депутатите от комисията обаче не изключват утре в залата да се гласува различен вариант за разпределение на квотите.

Впоследствие обаче Реформаторите прокара през „страничния вход“ куп поправки срещу фигурата на главния прокурор, които не минаха в ресорната комисия в парламента, припомня в. „Монитор”. Повдигната бе отново и темата за начина на гласуване във ВСС – тайно или явно, но тя беше отхвърлена в комисиите. Заради извадените на масата куп спорни текстове, се очаква градусът на напрежението в пленарната зала днес да се нажежи до червено. В РБ дадоха да се разбере, че от гласуването на промените зависи и съдбата на правосъдния министър Христо Иванов, за когото и премиерът Бойко Борисов предупреди, че сам си клати стола.

За окончателно разписване на поправките в конституцията обаче ще бъде необходимо и още едно, трето гласуване, като този ред изрично е посочен в основния закон на страната.