Парламентът прие на първо четене промени в Закона за водите (ЗВ), внесен от Министерския съвет (МС)

С тях се актуализират Плановете за управление на речните басейни (ПУРБ) и тези за управление на риска от наводнения, уточнява БТА.

В мотивите към законопроекта е записано, че това ще позволи да има действащи стратегически документи, като по този начин ще се осигури възможност за осъществяване на дейностите по управление на водите и водните обекти.

В мотивите към законопроекта се посочва, че съгласно ЗВ управлението на водите, водните обекти и водностопанските системи и съоръжения се осъществява на основата на ПУРБ.

Игри с кворума и обвинения в нарушение на Конституцията при местенето на ББР при Лорер

Игри с кворума и обвинения в нарушение на Конституцията при местенето на ББР при Лорер

Промени в Закона за насърчаване на инвестициите

Плановете за управление на речните басейни се разработват за срок шест години в съответствие с изискванията на Директива 2000/60/ЕО на Eвропейския парламент и на Съвета от 23 октомври 2000 година за установяване на рамка за действията на Общността в областта на политиката за водите - Рамкова директива за водите (РДВ), която изцяло е транспонирана в ЗВ, посочват вносителите.

Като резултат за периода до актуализиране на ПУРБ и ПУРН по реда на ЗВ ще има действащи стратегически документи, като по този начин ще се осигури възможност за осъществяване на дейностите по управление на водите и водните обекти, се казва още в мотивите.

Гласуването на законопроекта се случи часове след началото на днешното пленарно заседание, на което на първо четене бе приет проектобюджетът за 2022 г. Опозицията изрази недоволство защо се приемат промените в ЗВ без представител на МС. От ГЕРБ-СДС настояха въпреки късния час да се извика представител на вносителите.

Депутатите приеха на първо четене Бюджет 2022

Депутатите приеха на първо четене Бюджет 2022

И за кого ще има пица, а за кого - мазна кутия от пица без пица

Това обаче беше отказано от председателя на Народното събрание Никола Минчев. Николай Дренчев от "Възраждане" пък имаше забележки към целия закон.

След като е влязъл в пленарна зала законът, не мисля, че трябва да коментираме само тези членове, които са ни подадени от МС, коментира той. Заради голямата подкрепа за законопроекта, председателят на водещата комисия по околна среда и водите Манол Генов поиска срокът за предложения между първо и второ четене да бъде само три дни.