Варненци се събират на 25 януари 2016 година, понеделник, срещу решението на парламента да може и чужди самолети да охраняват небето ни. Инициативата е във Фейсбук под надслов: "Те погребаха България - Протест срещу погребването на българските ВВС".

"Нека покажем, че не сме съгласни с поредното национално предателство", призовават организаторите на протеста. "122 от 164. Това е броят на гласувалите ЗА Закона за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили на България "народните представители".

С този закон се дава зелена светлина небето над България да се охранява от нашите съюзници в НАТО - Гърция и Турция. Това е грубо посегателство над суверинитета на страната. Нещо повече, като се има предвид, че България е сред първите страни, които използват авиация във военното дело, можем спокойно да наречем решението на българския парламент срамно", обосновават недоволството си от решението на депутатите в 43-то народно събрание.

Макар и решението да е факт, несъгласните с възможността турски самолети да охраняват българското небе призовават хората сводобно да покажат, че не одобряват решението на сегашните управляващи. "Докато все още има време, ние трябва да заявим пред представителите на българската армия, че НЕ ЖЕЛАЕМ небето ни да се охранява от чужда армия. Нека всички служещи или служили в българските войски българи се присъединят към събитието и дружно да кажем ПРОТИВ, въпреки тези, които трябва да ни представляват в парламента.

И нека се знае, че всички "народни представители" гласували ЗА този закон или избягали от отговорност неприсъствайки на гласуването, трябва да бъдат считани за предатели на българските интереси. НИЕ СМЕ ПРОТИВ БЪЛГАРСКОТО НЕБЕ ДА СЕ ОХРАНЯВА ОТ ЧУЖДА АРМИЯ", подчертават в призива си радетелите за българщината. Организаторите на протеста припомнят известната максима, че: "Народ който не храни своя армия, скоро ще храни чужда".

Те са цитирали и думите на Николо Макиавели: "Който крепи държавата върху наемните войски никога няма да има сигурна и трайна власт. В мирно време си ограбван от тях, а по време на война - от неприятеля."

"Предстои да храним чужди ВВС. А както е тръгнало и чужда пехота", предупреждават родолюбците.

Протестното събиране е насрочено за понеделник 18:30 часа пред сградата на щаба на Военноморските сили (ВМС) на ул. "Преслав" 16 във Варна.