Руската журналистка, която се обяви срещу войната в Украйна в ефира на руската държавна телевизия, се изправи пред съда. Марина Овсянникова беше задържана още снощи в сградата на медията. Дързостта ѝ предизвика вълна от реакции, а пред руското посолство журналисти излязоха на протест в знак на съпричастност, съобщи "Нова телевизия".

Журналисти и общественици се събраха пред сградата на руското посолство, за да изразят своята подкрепа към Марина Овсянникова. След задържането ѝ нямаше информация какво се случва с нея. По-късно стана ясно, че тя е осъдена по административно дело, като ще трябва да заплати глоба от 30 хиляди рубли.

30 000 рубли глоба за Марина Овсянникова за плаката "Не на войната" в ефир

30 000 рубли глоба за Марина Овсянникова за плаката "Не на войната" в ефир

Адвокати я издирваха, след като бе арестувана

Говорителят на Кремъл Димитрий Песков определи действията на Марина като "хулиганска проява". От Европейската комисия пък заклеймиха арестуването ѝ.

Няколко секунди превърнаха Марина Овсянникова в световен пример за смелост. Преди да прекъсне централната емисия новини на руският "Първи канал", 44-годишната редакторка в медията, публикува видео в социалните мрежи, с ясна позиция какво смята на войната в Украйна.

"Това, което се случва сега в Украйна е престъпление, а Русия е държава - агресор. Отговорността за тази агресия лежи на съвестта само на един човек. Този човек е Владимир Путин. Баща ми е украинец, майка ми е рускиня. Ние никога не сме били врагове. Русия трябва незабавно да прекрати тази братоубийствена война, а нашите братски народи все още могат да се помирят", заяви журналистката.

Минути след това Мария е арестувана в сградата на телевизията. По информация на агенция ТАСС Овсянникова е майка на две деца, родена е в Одеса и от години живее в Москва. И преди е споделяла в социалните мрежи разочарованието си от пропагандната машина на руската държавна политика. Дързостта ѝ се превърна в световна сензация. Български журналисти също се обявиха в нейна подкрепа, а някои дори я сравниха с Анна Политковская.

Редактор на руска телевизия прекъсна новините с: "Лъжат ви за войната в Украйна"

Редактор на руска телевизия прекъсна новините с: "Лъжат ви за войната в Украйна"

Овсянникова е била арестувана малко след протеста си и е задържана в полицейски участък в Москва

"За това трябва журналистите от целия свят да се обединим и да издигаме глас в нейна защита. Все от някъде, някоя международна организация ще пробие в Русия и най-малкото ще можем да наблюдаваме един справедлив процес. Всеки знак на съпричастност към нея в този момент е нужен. Даваме си сметка, че това няма да впечатли Путин и подопечните му, но това е повик към нашата собствена съвест", коментира журналистът Горан Благоев.

Други са на мнение, че постъпката на руската редакторка може да промени обществените нагласи в Русия.

"Ние да се надяваме, да не изчезне безследно, защото е ясно, че тази дързост, която тя прояви няма да ѝ се размине току така. Нашият дълбок поклон пред нея и смелостта й", добави Благоев.

"Всичко може да се случи в Путинова Русия и за това трябва още по-силно да заявим нашата позиция като граждани на свободния свят", добави журналистът Найо Тицин.

В Русия вече е в сила нов закон, инкриминализиращ разпространението на т.нар. фалшиви новини. Нарушаването му може да доведе до присъда от 15 години затвор. Утежняващо обстоятелство, в случая, е и призива към руснаците да протестират срещу войната.