Търговци и служители на обекти от малкия бизнес протестират в няколко града заради затваряне на обектите - искане за премахването им или локдаун заради пандемията от коронавирус. Протести се проведоха в Свищов, Пловдив и Бургас. 

Търговци в Свищов, чиито обектите трябва да бъдат премахнати, протестират срещу бързото решение. Предизвестията за премахване на обектите са издадени от Стопанската академия в Свищов. Те са за освобождаване на терена до 15 януари и събарянето на обектите до 30 декември, съобщи БиТиВи.

Наемателите подозират, че външен инвеститор има интерес към терена. Те настояват за спиране и проверка на процедурата. В знак на протест, рано тази сутрин наемателите на терени затрудниха движението, пресичайки бавно пешеходната пътека пред обектите си.

Това място е в близост до училище и до болница не е подходящо за хипермаркет. По-нужни са обекти като техните, каза Елизабет Людмилова, жител на Свищов.

Шенол Акманов има заведение за бързо хранене на това място от 2006 година. От него се издържа цялото му семейство. "Потресени сме от ситуацията, значи на 15 януари като бездомни кучета ще бъдем изхвърлени на улицата", каза Акманов.

Синът му Кенан Акманов преди 5 месеца се е върнал от Англия, но вероятно отново ще емигрира. Имотът е собственост на Министерството на образованието, преотстъпен преди години за стопанисване от Стопанската академия.

Заради незавидно финансово състояние, висшето училище е принудено да се раздели с някои от губещите си обекти. "Имаме разходи за данъци, значи това е терен 12 дка, имаме за поддръжка ...това е публично държавна собственост. Ние имаме само право да го върнем и сме предприели с решение на академичния съвет именно това действие", обясни проф. Марияна Божинова, ректор на Стопанска академия "Димитър А. Ценов".

Действията по освобождаване на терена са част от одобрения от Министерски съвет, през май 2019 година, план за оптимизация дейността на Академията.

От висшето училище заявиха, че са готови да предложат на търговците други помещения за ползване, но не е ясно как от Министерството на образованието ще подходи към спорния терен.

Протест има и пред сградата на общината в Пловдив, съобщи БНР. Там бармани и сервитьори излязоха на улицата, защото са недоволни от загубите, които търпят заради затварянето на заведенията заради мерките срещу разпространението на коронавируса.

Служителите от ресторантьорския бизнес смятат, че в хипермаркетите, които продължават да работят, има много по-голямо струпване на хора, отколкото в ресторантите.

Търговците в Бургас няма да плащат наем по време на пандемията

Търговците в Бургас няма да плащат наем по време на пандемията

Решението е на Общинския съвет

Протест имаше и в Бургас, въпреки информацията от общината, че подпомага дребния бизнес.

"Цялото общество е затворено. На нас ни забраняват да работим. Измерването на нещата с пари е порочно. Нещата не могат да се измерват с пари", каза един от протестиращите в Бургас.

Протестът сутринта бе под наслов "Искаме да работим". Втори е насрочен за 15 часа.

Пред сградата на общината в Бургас днес се събраха ресторантьори и търговци, които искат по-ефективни стимули за засегнатите от частичния локдаун.