Фалшива е Корнелия Нинова, ние сме социалисти. Това заявиха в общо изявление Ана Пиринска, Светлана Шаренкова, Ваня Добрева, Николай Бериевски, Кирил Добрев, Петя Михалевска, Костадин Дурчов, Ленко Петканин, Атанас Атанасов и Петко Димитров. Изявлението им беше разпространено от пресцентъра на БСП - София.

Десетимата са столични социалисти и са изключени от БСП преди малко повече от година на 50-тия конгрес столетницата. Те са възстановили членството си в БСП след изтичането на едногодишния период, предвиден в партийният устав, а сега са се включили и в обявеното в събота движение "Бузлуджа" в партията.

"Кой е фалшив - Иван Таков или аз? Та ние двамата сме четвърто поколение социалисти. Фалшива е седесарката-приватизаторка Корнелия Нинова", коментира Атанас Атанасов, след като от ръководството на БСП днес обявиха, че за фалшива информацията, че на вчерашната среща са присъствали социалисти, членове на БСП. Повечето от участниците били председатели и ръководства на други партии: АБВ, Движение 21, Изправи се. Бг и др., както и безпартийни.

От столичната организация на социалистическата партия заявяват, че движение "Бузлуджа" е създадено от над 500 членове на БСП, а всички останали в залата били гости, които заявили готовност да участват в обединение на лявото. Това била и една от основните стратегически цели на "бузлуджанци". "Това е и една от основните разлики между Нинова и тясното ръководство на БСП и учредителите на движение "Бузлуджа" в БСП. Първите наказват и изключват, вторите събират и обединяват. И още една разлика - първите съществуват единствено и само, за да воюват с ГЕРБ, а вторите се борят да представляват работещите в България", посочват още от БСП - София.

Заявяват също, че позицията на Изпълнителното бюро на БСП относно движение "Бузлуджа" доказва факт, който отдавна са установили - Корнелия Нинова и обкръжението й правели неистови опити да приватизират БСП. Категорични са, че няма да позволят това.

Твърдението, че в залата в събота не е имало членове на БСП, а лица от други партии, пък било поредна манипулация. Много от хората в залата били разпознаваеми в общественото пространство лица, благодарение на БСП. "Част от тях Корнелия Нинова и тясното ръководство наказаха, изгониха, унизиха. Принудиха ги да потърсят друг начин да отстояват лявото, защото те доказано могат да го правят. По тяхно време за БСП гласуваха милион и над милион души. БСП беше първа или втора политическа сила, сега партията е твърдо на дъното, а скоро може да се бори и за 4-те процента", изтъкват противниците на Нинова. Те считат, че вече е време тя и тясното ръководство на партията, ако наистина са леви хора, да го докажат като поработят като редови социалисти за БСП.

По-рано от БСП - София се похвалиха, че социалисти и партийни организации от цялата страна изпращат писма и декларации в подкрепа за позицията под надслов "Да спасим БСП и социалистическата идея" срещу настоящото ръководство на партията.

Разраства се бунтът в БСП срещу Корнелия Нинова

Разраства се бунтът в БСП срещу Корнелия Нинова

Още 6 членове на НС и изключени преди година от партията се обявиха срещу ръководството

За два били получени заявления за подкрепа от Хасково, Харманли, Тополовград, Симеоновград, Димитровград, Любимец, село Радовец, Стара Загора, Шумен и Общинския партиен съвет на БСП "Родопи" в Пловдив. Сред подкрепящите позицията са Виолета Желева, член на Общинския партиен съвет на БСП в Димитровград и бивш народен представител, Минка Стоянова, член на Общинския съвет (ОбС) на БСП в Хасково, Емил Димитров, председател на Младежкото обединение на БСП в област Хасково, Диляна Комитова, председател на групата общински съветници на Коалиция "БСП за България" в ОбС Хасково, Данчо Трифонов, заместник-кмет на община Тополовград, Никола Георгиев, бивш председател на ОбС на БСП Симеоновград и бивш член на Националния съвет на БСП, заедно с още 80 социалисти, Дочка Кючукова, заместник-председател на ОбС на БСП в Любимец и член на Областния съвет на БСП Хасково, членовете на старозагорското Движение на ветераните в БСП и 192-ама социалисти от "Кауза Шумен".

На днешното изявление на ръководството на БСП отговори и председателят на "Изправи се, България" Мая Манолова. Позицията й беше разпространена от формацията. Според Манолова единственият правилен път за лявото в България е обединение. "Разбитата и разединена левица е трофей за Борисов и Пеевски и кръводарява за Възраждане. Нинова докара БСП дотам, че извън партията да има повече социалисти, които да милеят за лявата идея, отколкото в ръководството й", коментира тя. По думите на Манолова на вчерашния форум в НДК "Изправи се България" са били поканени като гости - част от коалицията за местните избори в София, сформирана от лидера на БСП - София Иван Таков. Тя смята, че същата коалиция трябва да се направи в национален мащаб. А защо Нинова се страхува от това, било въпрос на нейни зависимости.

"Дали на някого е обещала слаба левица срещу постове и политически чадър предстои цяла България да види. А ние продължаваме да работим, въпреки пречещите, за обединение не само на левите, а на всички гневни хора срещу властта на мутрите", изтъква Манолова.

На фона на обвиненията от вътрешната опозиция в партията за неправомерно отстранени ръководства на местните структури днес от БСП съобщиха, че социалистите в Благоевград и Банско са провели отчетно-изборните си конференции и са избрали нови общински председатели, като давали ясна заявка да работят мотивирани и обединени. В Банско делегатите дали категоричната си подкрепа за Димитър Везюв, който е избран единодушно. В Благоевград социалистите избрали за председател на Общинския съвет на БСП Веселин Христов.