Нови шестима членове на Националния съвет (НС) на БСП подкрепят разпространената вчера позиция на 49 техни съпартийци срещу настоящото ръководство на партията начело с Корнелия Нинова под надслов "Да спасим БСП и социалистическата идея!".

Сред присъединилите се към недоволството срещу Нинова са кметовете на Троян - Донка Михайлова, и на Пещера - Йордан Младенов, съобщават от БСП - София. Позицията днес е подкрепена и от Светла Бъчварова от Търговище и Росен Миланов, Диана Ласонина и Добрин Данев от Русенско. Така обединените срещу Корнелия Нинова членове на Националния съвет на БСП са вече е 55.

В позицията се изтъква, че политиката на настоящото ръководство на БСП която компрометира социалистическата идея и унищожава авторитета на партията. "Категорично да се противопоставим на опитите за трети противоуставен мандат на Корнелия Нинова", се казва още в нея. Вътрешната опозиция в БСП обвинява Нинова в авторитарен диктат и вижда в предстоящите европейски, а може би и парламентарни избори, последен шанс за партията да покаже, че е алтернатива на управлението на "сглобката".

Нинова с пет думи за сглобката: Страх, алчност, предателство, безотговорност и агония

Нинова с пет думи за сглобката: Страх, алчност, предателство, безотговорност и агония

Зове вътрешната опозиция в БСП да си номинира кандидат за лидер и да не пречи на партията

По-късно от БСП-София съобщиха, че изключени преди година от партията на 50-тия Национален конгрес софийски социалисти са обявили в декларация, че подкрепят позицията срещу Корнелия Нинова. Ана Пиринска, Светлана Шаренкова, Ваня Добрева, Николай Бериевски, Кирил Добрев, Петя Михалевска, Костадин Дурчов, Ленко Петканин, Атанас Атанасов, Петко Димитров и Валери Жаблянов се присъединяват към искането "за възстановяване в живота на партията на демократичните принципи и нормите на социалистическия морал".

Те изтъкват, че са изключени от партията с манипулации, фалшификаци, при явна липса на кворум, в нарушение на Устава на БСП, без политически аргументи и дискусия по същество.

"Ние не приехме това решение и в продължение на месеци правихме всичко възможно то да бъде обявено за невалидно. Получихме подкрепата на организациите, в които членуваме, ГКК на БСП в София се обяви в наша подкрепа, но ОПКК на БСП отказа да го отмени. Самото "решение" на конгреса не ни бе предоставено лично и не бе публикувано, за да не бъде оспорено, включително и пред съда. Тези от нас, които са членове на НС на БСП и на ОПКК на БСП, бяхме извадени от списъците им, но не бяхме премахнати юридически от състава им чрез актуализиране на съдебната регистрация на БСП", посочват отлюспените. Те допълват, че с тази съдебна регистрация партията участва в изборите през 2023 г., в което съзират косвено признание от страна на ръководството, че изключването им е противоуставно, а отстраняването им от работата на ръководните органи на БСП - неправомерно. Според изключените това допълнително подкрепя твърдението на подписалите позицията, че много от заседанията на НС на БСП и взетите от него решения са опорочени.

"Независимо от неправомерното ни изключване, ние не сме престанали да участваме в политическия живот и да отстояваме социалистическата идея. Ето защо сега, след като изчакахме да измине определената от Устава на БСП една година от иначе противоуставното "решение", ние заявяваме, че възстановяваме уставно нашето членство в партията и активното си участие в работата на ръководните органи, в които бяхме избрани на първото заседание на 50-ия конгрес на БСП през 2020 г.", завършват изключените от партията през февруари 2023 г.