Проверки за произход на парите и платени данъци – това очаква всички българи, чиито имена изплуват от т.нар. досиета „Панама” като собственици на капитали в офшорни зони.

Това обеща финансовият министър Владислав Горанов, който увери, че държавата има вече стратегия за действие и правителството е в контакт с международната асоциация на разследващите журналисти.
Подобно на други правителства и българското е поискало информация, за да се улеснят проверките.

НАП официално проверява българите в #Panama Papers

НАП официално проверява българите в #Panama Papers

Наличието на офшорни сметки не означава задължително престъпление, но

Първото, което държавата предприема, е проверки на приходната агенция, за да се установи дали преди да бъдат отклонени средствата към офшорни зони са платени данъците у нас.

Според Горанов собствениците на капитали, насочени към тези зони, не могат да бъдат принудени да ги върнат в страната и не може да се говори при всяко едно положение за източване.

"Връщането им тук зависи от техния собственик. В този смисъл няма легални методи да репатрираш капитали от една в друга посока, без да нарушиш основни права на собственост”, обясни финансовият министър.

"За мен ползването на офшорни компании показва, че ти искаш да избягаш от нещо - дали от индентичността си, дали от произхода на средствата, дали от данъчно облагане. Този отговор трябва да дават хората, които имат офшорни сметки, офшорни компании, а в никакъв случай отговорът не трябва да бъде, че се крият от държавата”, коментира Владислав Горанов. 

Той обаче подчерта, че българското законодателство е доста по-стриктно по отношение на офшорките в сравнение с останалите страстни-членки на ЕС.