Вече е известно първото българско име сред милионите страници на Панамските документи, разкриващи данни да офшорни компании по целия свят и техните притежатели.    

39-годишната Светла Пенчева е сред „прокси директорите” в бизнеса на мексиканския магнат  Хуан Армандо Инохоса Канту, съобщи сайтът на   всекидневника „Centre Daily Times”.

Изданието уточнява, че 59-годишният Инохоса е натрупал благосъстояние  благодарение на договори с правителството, както и че се ползва с покровителството на мексиканския президент Енрике Пеня Нието. Той оперира с верига офшорни тръстове и компании, като за целта разполага с доверени пълномощници, сред които има панамци, датчани, холандци, новозеландци.  

Бизнесът му се простира от Мексико и САЩ до Европа и Нова Зеландия.   

Припомняме, по-рано днес от Националната агенция по приходите заявиха готовност да проучат случаите на българи, присъстващи в Панамските документи и поискаха информация за сънародниците ни, замесени в скандала.

От НАП са изпратили писмо с официално искане до българския партньор на международния Консорциум на разследващите журналисти (в. "24 часа", б.р.).

Единствената българска журналистка, участваща в разследването – Алексения Димитрова, коментира пред медиите, че засега не е срещнала в документите имена на български политици.