От Българското дружество по белодробни болести настояват за достойно заплащане на пулмолозите от доболничната помощ в новия пик на пандемията, съобщиха от Българското дружество по белодробни болести (БДББ).

С три месеца закъснение от Министерството на здравеопазването прехвърлиха към Здравната каса писмото от председателя на БДББ за пулмолозите, работещи само в доболничната помощ. Година след началото на пандемията с коронавирус тези пулмолози все още не са признати за медици на първа линия срещу COVID-19, независимо, че всеки ден преглеждат лице в лице болни от новия корона вирус.

В епицентъра на новата вълна директорът на Касата цитира разпоредби, но не предприе действия за достойно заплащане на тези специалисти, които все още не получават допълнителните 1000 лв. за работещите на първа линия по време на пандемията от COVID-19 . Три месеца след като председателят на дружеството за белодробни заболявания доц. Владимир Ходжев писа на здравния министър Костадин Ангелов няма отговор. 

МЗ уверява: 1000 лв. за работещи "на първа линия" са осигурени

МЗ уверява: 1000 лв. за работещи "на първа линия" са осигурени

Във връзка с появили се тревожни информации

Предадено му е копие от документ, подписан от зам.-министъра на здравеопазването Жени Начева, и адресиран до проф. Петко Салчев, управител на НЗОК. В него се констатира сегашното положение и се казва, че: "медицинският и немедицинският персонал, който е част от структурите за извънболнична помощ, не попада в обхвата на проект BG05M9OP001-1.099-0001 - Подкрепа на работещи в системата на здравеопазването в условия на заплаха за общественото здраве от COVID-19".

В документа зам.-министър Начева моли шефа на Касата за отговор до председателя на пулмолозите доц. Ходжев какви са възможностите за допълнително възнаграждение на специалистите от извънболничната помощ.

Пулмолозите огорчени, че не са признати за медици на първа линия

Пулмолозите огорчени, че не са признати за медици на първа линия

Настояват също да получават допълнително възнаграждение от 1000 лв.

След това шефът на Касата проф. Петко Салчев изпраща писмо до шефа на дружеството. В него само цитира действащи разпоредби. Констатацията е, че не се полага допълнително възнаграждение за тези пулмолози.

От Българското дружество по белодробни болести имат подкрепата на своите колеги, но не и на Здравното министерство за промяна на разпоредбите. Писмото от шефа на Касата е само прехвърляне на топката между институциите, коментират те.

"Полученият от НЗОК отговор не дава решение. Ние продължаваме да настояваме българските пулмолози, които всеки ден преглеждат лице в лице болни от COVID-19 в кабинетите на доболничната помощ, незабавно да бъдат приравнени до останалите медици на първа линия и да получат справедливото парично възнаграждение за рисковата си работа. Искаме бързо и категорично решение на проблема. Ще продължим да настояваме за справедливо отношение към всички пулмолози в България", пише Владимир Ходжев.

Прекаралите COVID-19 да прегледат белите си дробове, съветват пулмолози

Прекаралите COVID-19 да прегледат белите си дробове, съветват пулмолози

Целта е да се изследва дали вируса нанася трайни поражения върху дихателните органи