Европейската интеграция на Косово и останалите държави от Западните Балкани е в основата на постигането на трайна стабилност и просперитет за нашия регион. Около тази позиция се обединиха в Прищина президентите на България и Косово - Росен Плевнелиев и Атифете Яхияга.

Това е първото официално посещение на български държавен глава в Република Косово, съобщават от „Дондуков 2".

Плевнелиев смята, че приключването на преговорите за подписване на Споразумение за стабилизиране и асоцииране с ЕС e важна стъпка в процеса на европейска интеграция на Косово и е признание за последователните усилия за провеждане на реформи. Той увери, че страната ни ще продължи да подкрепя усилията на международната общност и на властите в Прищина за изграждането на модерно и демократично Косово.

Държавният ни глава е убеден, че успехът на Косово да изгради ефективни институции, които отстояват върховенството на закона, ще бъде успех и за целия регион.

И Плевнелиев, и Яхияга са на мнение, че европейската интеграция е „двигателят" за позитивна промяна на Балканите.

Росен Плевнелиев изрази подкрепата си за развитието на диалога между Косово и Сърбия, като фактор за нормализирането на отношенията между двете държави. Той изтъкна, че добросъседството е от ключово значение за постигането на напредък в процеса на регионална и европейска интеграция.

От своя страна Атифете Яхияга увери, че Република Косово работи за отварянето на нова глава в отношенията със Сърбия. В нея водещи били взаимното уважение и сътрудничеството.

Яхияга подчерта, че отличните отношения между България и Косово са базирани на приятелство, взаимно уважение и сътрудничество. Тя припомня, че страната ни е била една от първите, които са признали Република Косово.

Плевнелиев приветства решението за включването на Косово като пълноправен участник в работата на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, чието председателство България поема през юли 2015 г., посочват още от „Дондуков 2".

Българският президент увери, че като страна член на ЕС и НАТО, България ще продължи да работи за запазването на мира и сигурността в региона. Той изтъкна, че страната ни отдава приоритетно значение на Мисията на ЕС в областта на върховенството на закона в Косово и е третият основен участник в EULEX с 56 български представители. България ще продължи своето участие и в операцията на KFOR под егидата на НАТО, коментира Росен Плевнелиев.

Двамата президенти смятат, че свързаността на транспортните и енергийни мрежи и модерната инфраструктура са общ стратегически приоритет за държавите от региона. Според тях реализацията на транспортните коридори 8 и 10 и свързването на бъдещата автомагистрала София-Ниш с магистралата Ниш-Прищина е от важно значение за насърчаване на икономическия обмен в Югоизточна Европа.

Росен Плевнелиев и Атифете Яхияга не пропуснаха да обсъдят и развитието на проектите за повишаване на енергийната сигурност в Югоизточна Европа чрез възможност за реална диверсификация на източниците на природен газ.

По думите на Плевнелиев, амбицията е изграждането на Европейския енергиен съюз да започне именно от Балканите. Той смята, че това ще осигури достъпа на всяка държава от региона до три алтернативни източника на природен газ. Президентът е категоричен, че създаването на регионална енергийна борса и регионален енергиен пазар трябва да се превърне в общ приоритет за Югоизточна Европа. Той смята още, че с разширяването на енергийната инфраструктура в региона, страната ни може да доставя и електроенергия за Косово.