Толкова разтревожен за бъдещето на държавата ми не съм се чувствал никога. Подобно усещане за непосредствен риск за националната сигурност не съм имал никога. Краят на коалицията е факт. Г-н Трифонов провали два парламента, сега се опитва да проваля трети. Вече няма парламентарно мнозинство.

Това коментира пред БНТ евродепутатът от "Демократична България" и зам.-председател на ДСБ Радан Кънев. 

Слави Трифонов: Кирил Петков управлява като ГЕРБ, еднолично и авторитарно

Слави Трифонов: Кирил Петков управлява като ГЕРБ, еднолично и авторитарно

Тези хора не стават да се занимават с управление на държава

Намираме се в състояние на агресивна хибридна атака, насочена към сигурността на държавата. Целта на агресора е стабилността на обществото и геополитическото бъдеще на страната, смята Кънев.

В момента България е неуправляема, вижда се липса на инстинкт за съхранение на общността. Нашата сигурност е абсолютно заплашена. Ние нямаме стабилно правителство от две години, обясни Кънев.

Бойко Борисов: Най-добрата актуализация е оставка

Бойко Борисов: Най-добрата актуализация е оставка

Борисов твърди, че Кирил Петков си купувал депутати с по 10 000 лв.

Правителството няма мнозинство. Решението е в опозицията, която може да свали правителството, ама не ще. Ние имаме да се справим с инфлационната криза, да обезпечим националната сигурност, да решим въпроса с РСМ, имаме десетки законопроекти, които да гласуваме, обясни Кънев.

Според него обаче, с мнозинство от 121 души тези кризи не могат да се решат.

В огромна степен, решението е в полето на опозицията - ГЕРБ и ДПС, които или трябва да свалят правителството и да управляват, или да подкрепят формулата за законодателство на правителството, смята Радан Кънев.

Кабинет на малцинството е една от формите на политическа култура - в постоянни преговори с опозицията кои законопроекти ще бъдат подкрепени, каза евродепутатът.

Той описа, че съгласието го могат някои развити висши шимпанзета, но торните бръмбъри не го могат. Лидерите на партии, лидерите на парламентарните групи носим отговорност за съдбата на 7 млн. души Десен човек съм, вярвам, че често хората се оправят сами, но не по време на война, не по време на всеобхватна криза, която е национална.

Борисов (Бойко Борисов, лидерът на ГЕРБ) говори все едно икономическата криза е причинена от правителството, сякаш България е някакъв остров, каза Кънев.

Инфлацията е стигнала отдавна България. Има моменти, когато в политиката е допустимо да послъгваш и да поставяш чувството си за хумор към опоненти. Дръж се като човек в критична ситуация, имаш 12-годишен опит, каза Кънев по адрес на лидера на опозицията.