Евродепутът Радан Кънев остро реагира на изказването на военния министър Стефан Янев в профила му в социалната мрежа от вчера вечерта. Възмущението на Радан Кънев не е толкова насочено към отказа на Янев да подаде оставка, за което има призиви от различни общественици и политици от няколко дни, колкото към потвърдените позиции.

Обръщението на Радан Кънев към Стефан Янев:

"Г-н Янев, с цялото ми уважение към Вас и голяма част от работата Ви като премиер, казвам го съвсем искрено и без грам ирония, България не може да има "проевропейски позиции", а още по-малко - да ги няма.

Това е важна част, защото сме на 200 км от войната, не от "операцията". Заемането на откровено не-европейски (което значи и не-български) позиции от българския военен министър е огромен риск за националната ни сигурност."

Сценарий за поста в МО и риск за сигурността вижда Янев в исканията за оставката му

Сценарий за поста в МО и риск за сигурността вижда Янев в исканията за оставката му

След призивите да се оттегли заради изявлението му за ситуацията в Украйна

Иначе дали да се иска оставката на министъра на отбраната Стефан Янев трябва да каже Народното събрание. Но въпросът е каква политика трябва да следва България, коментира тази сутрин Радан Кънев за Нова телевизия.

По думите му в момента, в който на 200 км. от нас се води война, е напълно ясно, че един министър не може да има собствено мнение - "не може да прави това, което му скимне". Българското правителство трябва да има ясна стратегия и да действа по нея, а правителството трябва да бъде единно.

Изпращаме хуманитарна и военно-логистична помощ на Украйна
Обновена

Изпращаме хуманитарна и военно-логистична помощ на Украйна

Iтраната ни се присъединява към групата на 25-те страни донори от ЕС и НАТО

Според Радан Кънев изказването на Янев, освен че е несериозно само по себе си, представлява обаче и пряка заплаха за външната ни политика. "В такъв момент български министър да каже, че нямаме нужда от проевропейска политика, е пряка заплаха за националната ни сигурност", заяви Радан Кънев.

Попитан може ли зад това изказване да седи мнение на държавния глава Румен Радев, Кънев заяви, че няма причина да се коментира подобно твърдение. "Думите на военния министър Стефан Янев са негова отговорност и няма причини да смятаме, че е изразил неофициално мнение в кръга на президента Румен Радев", заяви той.

За разнобоя между позицията на БСП и вицепремиера Корнелия Нинова и решението на МС, огласено вчера от премиера Кирил Петков, Кънев посочи, че социалистическата партия трябва да осъзнае, че ние не сме във "феодално разпределение на министерства". "В тази ситуация не може да има отделна позиция на една партия", отсече евродепутатът.

Нинова: Няма решение за снабдяване с оръжие на Украйна

Нинова: Няма решение за снабдяване с оръжие на Украйна

"Продължаваме промяната" трябва да каже за Стефан Янев

"Стефан Янев и Корнелия Нинова да решат дали да бъдат част от европейско правителство или от прочеченска опозиция."

Според Кънев, България трябва да участва в европейско разрешение на проблема, най-малкото и защото няма своя армия, но най-вече защото сме член на европейската общност, част от Европа и НАТО.

Изказвания на военния министър и бивш служебен премиер Стефан Янев повдигнаха въпроса дали е единна позицията на правителството. Първо той упрекна журналистите, че ескалират напрежение в Източна Европа излишно и без да има повод за това, а след нахлуването на руската армия в Украйна използва като определение за случващото се лексика на Кремъл и отказа на посочи агресията като война. Вчера Стефан Янев заяви и че искането на неговата оставка поставя под риск националната сигурност.

Още преди това политици и общественици призоваха за оставката на Стефан Янев, а и започна подписка с това искане.