Водещият на евролистата на "Демократична България" Радан Кънев зове еврокомисарят и водещ листата на ГЕРБ Мария Габриел да не допуска монопол на пазара на кабелна телевизия и интернет в България, което можело да убие малкия бизнес и да повиши двойно цените в сектора.

Кънев се обръща към Габриел в качеството ѝ на еврокомисар с ресор цифрова икономика и цифрово общество. Според него благодарение на ограничената държавна намеса и добри регулаторни решения в миналото, българските граждани се радват днес на отличен достъп до интернет и кабелна телевизия на ниска цена. Това от своя страна давало възможност на предприемчивите българи да развиват своя бизнес и просперитет. Решение на Комисия за регулиране на съобщенията (КРС) обаче поставяло това под сериозен риск.

Решение № 109 от 14.03.2019 г. КРС "отменя всички специфични задължения, наложени на "Българска телекомуникационна компания" ЕАД с Решение № 372/13.08.2015 г. на КРС". Става дума за задължението на БТК ЕАД да осигурява достъп на доставчиците на интернет и кабелна телевизия до тръбната си (канална) мрежа на фиксирани цени, поради фактическото монополно положение на БТК ЕАД на този пазар. Точно тази мярка защитава хилядите фирми, доставчици на интернет и телевизия, от нелоялна конкуренция от страна на техния пряк конкурент БТК ЕАД и от злоупотреба с господстващо положение на пазара. Именно тази мярка гарантира и сравнително ниските цени, на които българските потребители и бизнес получават достъп до интернет и телевизия", пише Кънев.

След двугодишна битка в ЕС се разбраха за авторското право в интернет

След двугодишна битка в ЕС се разбраха за авторското право в интернет

Сега мнозинството евродепутати трябва да гласуват в полза на директивата

Според него спорното решение на КРС (№ 109 от 14.03.2019 г.) се основава на изцяло грешен и лобистки, изготвен от самата КРС, "анализ на пазара".
Въпросният анализ стигал до извода, че у нас не съществува монопол или господстващо положение при достъпа до тръбната (канална мрежа).

Кънев е на мнение, че 90% от законно поставените кабели за доставка на интернет и телевизия преминават през тръбната мрежа на БТК ЕАД, както и че БТК ЕАД контролира 100% от т.нар. "последен километър" и "последни 100 м." от трасетата за достъп до българските домакинства и офиси.

Кънев: "Твърдението за липса на господстващо положение е голословно и дори цинично."

Последиците, по думите на Кънев, биха били ужасяващи:

- Монополизиране на пазара на доставка на интернет и телевизия по кабел от една-единствена компания, при това публично свързвана със сенчест бизнес, политическо влияние и чужди интереси;
- Фалит на стотици, а може би хиляди фирми от дребния и средния бизнес, които доставят отлична услуга на добра цена на милиони домакинства и фирми;
- Рязко поскъпване на услугата достъп до интернет и телевизия за всички български семейства и предприятия.

Къде може да се намери решение?
Кънев обяснява, че правото на ЕС защитава конкуренцията и интересите на малкия бизнес и потребителите, следователно "опасното решение на КРС не може да влезе в сила, ако не бъде съгласувано от ЕК". Такова гласуване влиза точно в ресора на българския еврокомисар Габриел.

КРС отчете 4000 жалби срещу мобилни оператори, 300 хил. лв. глоби за роуминг

КРС отчете 4000 жалби срещу мобилни оператори, 300 хил. лв. глоби за роуминг

Не е тайна, че някои оператори започнаха да хитруват, обясни Веселин Божков

"От Вашия глас в ЕК зависят съдбата на хиляди фирми и бюджетите на милиони семейства", обяснява Кънев и призовава Мария Габриел да поеме ясен, категоричен и безусловен ангажимент пред българските граждани, че ще се противопоставите на съгласуването на Решение №109/14.03.2019г. от Европейската комисия.

Кънев завършва обръщението си към Габриел с думите: "Аз, а надявам се и Вие, като убеден европеец, вярвам, че силна Европа може да защити българите от монополисти и от корупционни актове на администрацията и регулаторите. Бъдете част от силна Европа, а не от корумпираната партийна администрация!"

Интepнeт нa 30 гoдини - ĸaĸ ce paзви мрежата oт 1989 г. дo днec?

Интepнeт нa 30 гoдини - ĸaĸ ce paзви мрежата oт 1989 г. дo днec?

Вече е ежедневна необходимост...