КРС отчита увеличение на жалбите срещу мобилни оператори, миналата година те са били 2800, а до 1-ви декември тази година са 4000, коментира пред БНТ Веселин Божков, председател на Комисията за регулиране на съобщенията.

Той поясни, че повечето от жалбите не се отнасят до Комисията за регулиране на съобщенията. Най-голям относителен брой са по отношение на надписани сметки, които са 650-15,16%.

"Не е тайна, че някои оператори започнаха да хитруват. Някои от тях деактивираха услугата за роуминг с цел да се закупят нови планове на по-висока цена. Тъй като това не беше подето от другите мобилни оператори този оператор си коригира политиката. Мисля, че имахме коригиращо поведение на пазара и на самия регулатор. Повечето от тях се опитаха да прикрият част от тези опити с повишаване на техните пакети чрез различни хватки", коментира председателят на КРС.

И съдът потвърди забраната на КЗП върху действия на мобилни оператори

И съдът потвърди забраната на КЗП върху действия на мобилни оператори

КЗП съветва потребителите, преди покупка на мобилно устройство, да се проверяват детайлно всички условия

За проблема с роуминга има 400 жалби, като според Божков 50% от тях не се отнасят до роуминг. Той обясни, че много хора бъркат понятието роуминг и уточни, че за роуминг става дума, когато сте в чужбина, но използвате услугите на един оператор, но говорите в мрежата с други оператори.

Относно жалбите Комисията е направила над 300 проверки, след които са съставени актове за административни нарушения, издадени са близо 17 наказателни постановления и саналожени 300 хиляди лв. глоби на мобилните оператори.

Роумингът няма да отпадне, променя се таксуването му, обясни шефът на КРС

Роумингът няма да отпадне, променя се таксуването му, обясни шефът на КРС

Нямаш право да купуваш карта в други страни, ако имаш от страната, където живееш