Президентът Румен Радев и премиерът на Кралство Камбоджа Хун Сен обсъдиха перспективите за увеличаване на двустранното търговско-икономическо и инвестиционно сътрудничество между двете страни.

Двамата откроиха като особено перспективни сфери земеделието и производството на храни, фармацията, информационните технологии и строителството. В рамките на посещението на Хун Сен у нас беше подписано и двустранно споразумение за икономическо, научно и техническо сътрудничество.

Както българският президент, така и камбоджанският премиер изразиха мнение, че инструменти за задълбочаване на партньорството между България и Камбоджа има в рамките на двустранния диалог и чрез сътрудничеството на ЕС с Асоциацията на страните от Югоизточна Азия и в рамките на Форума "Азия-Европа". На срещата стана ясно, че Кралство Камбоджа е предприело и действия за възстановяване на посолството си в София.

Камбоджанският премиер сравнява епохата Тато с епохата Борисов

Камбоджанският премиер сравнява епохата Тато с епохата Борисов

Борисов иска прагматични отношения с Камбоджа

Разширяването на двустранния обмен в образованието също беше откроено като сфера от взаимен интерес.

Радев изтъкна възможностите на страната ни като регионален образователен център да предоставя качествено обучение на изгодни цени и на чужди езици за чуждестранните студенти. Според него гражданите на Камбоджа, завършили висшето си образование у нас, които днес заемат високопоставени позиции в своята страна, са важен фактор за развитие на връзките с България.