България има натрупан достатъчно опит и е готова да привлича инвестиции не само в добив на суровини, а и във сфери с висока добавена стойност. Очакваме стратегически инвеститор от Германия, който да издигне на качествено ново ниво отношенията между бизнеса и институциите. Това заяви държавният глава Румен Радев, който проведе среща с германския си колега Франк-Валтер Щайнмайер, съобщиха от президентството.

Двамата разговаряха в рамките на Срещата на върха на Инициативата "Три морета", домакинствана тази година от президента в София. Припомняме, че самият Щайнмайер заяви в изказването си на срещата, че сме изправени пред едни и същи големи предизвикателства. Германия също подкрепя целите на инициативата "Три морета" да се укрепи свързаността, сигурността и добруването между народите. Искаме да се ангажираме още повече за изпълнението на тази цел, когато конкретните проекти съвпадат с нашата визия за по-зелена Европа, обясни той.

Би следвало да има сближаване с Източна и Западна Европа, като трябва в пълна степен да се възползваме от тази инициатива, настоя Щайнмайер.

За прозрачност настоя Радев при финансирането на проекти от "Три морета"

За прозрачност настоя Радев при финансирането на проекти от "Три морета"

Той отбеляза, че активната дейност на Инвестиционния фонд е решаваща стъпка

ЕС изпълнява стратегиите си за свързаност и това съвпада с идеята на инициативата. Той вярва в икономическите изгоди на интеграцията въз основа на система за търговия, основана на правила. Сътрудничеството трябва да продължи, както и спазването на човешките и социалните права, категоричен бе немският президент.

В рамките на Европа и САЩ ще укрепим доброто не само на нашите граждани, но и на нашия модел на сътрудничество в световен мащаб. Германия се ангажира да преследва тези цели с всички партньори от инициативата "Три морета".

Президентите отбелязаха още отличния политически диалог и сътрудничество в сферата на икономиката, което запазва позитивната си динамика въпреки последиците от пандемията. Обща бе позицията, че професионалното обучение, което страната ни развива с подкрепата на Германия, е инвестиция в последващото разширяване на двустранния икономически и инвестиционен обмен.

Джо Байдън: Демокрациите да покажат, че могат да работят за народите си

Джо Байдън: Демокрациите да покажат, че могат да работят за народите си

Подкрепя инициативата „Три морета“