Има ли ГЕРБ без Борисов, е въпрос, който следващите години няма да намери отговор, защото това, което премиерът даде като заявка, е че няма да е министър-председател и ще се занимава с партията, той и до ден днешен се занимава с партията и няма промяна в това отношение. Такъв коментар направи пред БНР Георги Харизанов, член на Института за дясна политика и член на ГЕРБ.

Той изрази убеденост, че със сигурност ще има ГЕРБ без Борисов някой ден, когато Борисов престане да се занимава с политика. Нивото със сигурност обаче нямало да е сравнимо с това, което имали като републиканци (бел.ред. - става дума за новоучредената партия на Цветан Цветанов "Републиканци за България")

Харизанов посочи, че след изборите Борисов си отива като министър-председател. Той напочни, че още в началото на този мандат премиерът е направил заявка, че занапред ще се занимава само с партията. Според него това би било интересна конструкция.

Борисов бил пред дилема за личното си оцеляване - политически и физически

Борисов бил пред дилема за личното си оцеляване - политически и физически

Според Осман Октай Борисов се страхува да не бъдат осветени други негови зависимости

"Решенията на министър-председателя са в голяма степен политически, така е по-целия свят. А патентът да се обикаля между хората, със сигурност не е на Борисов. В това няма нищо нередно, да обикаля, да е между хората, да взема решения в ход", коментира Харизанов.

Според него на всички е ясно, че Борисов не желае да се конфронтира с протестиращите, както и че ако излезе да говори с тях, ще има конфронтация на всяка цена. Той бе категоричен, че премиерът има пълно право да избира форма на публичност, която да не води до пряка конфронтация с някаква група граждани.

Относно изказването на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева в Лом Харизанов поясни, че става въпрос за вътрешнопартийна сбирка и това е надъхване на партийния апарат.

Илюзия е да се променят обществените нагласи чрез изборни хитринки

Илюзия е да се променят обществените нагласи чрез изборни хитринки

Това щяло само да доведе до още по-голяма протестна вълна

Той подчерта, че това не е нейно изявление в качеството ѝ на председател на парламента. Не бих използвал тези теми като атака към който и да било политически противник, тбеляза Харизанов.

Запитан как ще приключат взаимоотношенията между премиер и президент, той заяви: Румен Радев за износ е много хубав, но този, който тук си ползваме, очевидно ще продължи докрай линията на тотална конфронтация, а по мое мнение все още може да се долови от отделни реплики на министър-председателя, че той живее с идеята, че може да има диалог, може да има форма на сътрудничество.

Евгений Дайнов: Радев можеше да е заплаха за Борисов, ако разбираше от политика

Евгений Дайнов: Радев можеше да е заплаха за Борисов, ако разбираше от политика

Премиерът паднал в капана на кандидат-диктаторите - повярвал на пропагандата си, че е вечен