"Искам да благодаря на правителството на премиера Заев, лично на него, както и на президента Георге Иванов, защото това, което направиха те миналата година, беше повратната точка в нашите отношения", това заяви след официалната среща с македонския премиер Зоран Заев българският президент Румен Радев.

Радев благодари за куража, визонерството и гражданска позиция на Македония, защото те са направили възможна тази перспектива за приятелство в отношенията между двете държави.

"Те проявиха визионерство и искам специално да благодаря на премиера Зоран Заев, защото той даде кураж, че Договорът за добросъседство, приятелство и сътрудничество най-сетне, след дълги години на очакване, може да бъде подписан", подчерта държавният глава.

От своя страна македонският премиер Зоран Заев също благодари за доброто сътрудничество между двете държави.

Румен Радев: Договорът за добросъседство с Македония "помете" недоверието

Румен Радев: Договорът за добросъседство с Македония "помете" недоверието

Македония няма териториални претенции към България

"Тази среща представлява израз на голямото приятелство между двете държави", изтъкна Заев. Той благодари за смелостта в разговорите и договарянето от българска страна.

Заев обясни, че и двете страни са направили всичко по силите си, за да направят тези договори възможни. Той обясни, че вече се виждат добрите резултати от Договора за добросъседство.

Македонският премиер информира, че е започнала техническата документация за газопровода Петрич - Струмица и същевременно са подписани много договори, с което ще се осигури голям капацитет на прием на енергия от България. "Очакваме март-април да паднат цените за роуминг", зарадва се Заев.

Той обаче е най-доволен от сериозния ръст в обема на търговията. "Обемът на търговията е 10%, а в някои сектори дори 12% по-висок".

Всичко това показва, че договорът носи само позитиви, категоричен бе Заев.

Зоран Заев твори история: Вече няма проблем да се наречеш българин в Македония

Зоран Заев твори история: Вече няма проблем да се наречеш българин в Македония

"Гоце Делчев и Яне Сандански са личности от нашата обща история"