Не разбираме и сме изненадани защо сменят професионалните ръководства в Българската армия. Така Валентин Радев от ГЕРБ коментира на брифинг в партийната централа решението на правителството за смяна на началника на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов.

Припомняме, че служебният кабинет предлага шефът на Сухопътните войски Андрей Боцев да стане началник на отбраната. За поста са проучвани седем кандидати.

МС предлага за началник на отбраната шефа на Сухопътните войски
Обновена

МС предлага за началник на отбраната шефа на Сухопътните войски

Седем кандидати са проучвани за началник на отбраната

Предстои предложението на правителството да бъде подписано с указ на президента Румен Радев.

Валентин Радев настоя президентът да не подписва указа. Той бе категоричен, че вицеадмирал Емил Ефтимов е заемал най-високопоставена длъжност в НАТО, директор на дирекция, почти два мандата е изкарал. По думите му това е човек, който е много добре познат в средите на НАТО.

Относно смяната на началника на отбраната, Валентин Радев изтъкна, че министърът твърдял, че не било смяна, а назначение.

"Оставям на вас да прецените какво е. Но припомням, че служебното правителство има други важни политически задачи", коментира Радев. Той е категоричен, че не вижда нито една основателна причина.

Правителството предлага нов началник на отбраната

Правителството предлага нов началник на отбраната

Вероятно ще е генерал Андрей Боцев

Валентин Радев припомни думите на вицеадмирал Ефтимов от 22-ри януари 2017 г.: "Досега никоя държава не е поставяла тема за пари при съвместната охрана на небето".

"Нали се сещате какво означава това - една истина, казана от един достоен български генерал до какво може да доведе. Ние започваме да си мислим това ли прави служебното правителство. Президентът знае ли какво прави то", коментира още Радев.

"Аз от това си правя само един извод - това е партизация и то от служебно правителство, крайна", категоричен бе Радев.

Той застъпи тезата за намаляване на политическия натиск върху генералитета, като изтъкна, че генералите трябва да са по-отдалечени от партиите.

Радев определи случващото се като влизане "с калните обувки направо". По думите му, сега БСП влиза във властта през задния двор. Валентин Радев визира смяната на борда на директорите на оръжейното ни предприятие "Терем".

В момента тече конкурс за смяна на шефа на Инспектората на Министерството на отбраната.

Валентин Радев коментира още, че богослов е ресорният заместник-министър, който отговаря за търговските дружества на Министерство на отбраната. Според ГЕРБ във военното министерство се извършва връщане на хората на Орешарски.

Валентин Радев се обърна към офицера Румен Радев - президент на България, че оставят на него последния шанс да спре тази безумна смяна.

Емил Христов, военнокомандващ в Ирак, коментира, че смяната на един генерал с друг не е самоцел и това предизвиквало много въпроси по цялата командна верига надолу.

По повод друго решение на кабинета за раздаването на великденските добавки, Теменужка Петкова коментира, че това се дължи на стабилните финанси и стабилното управление през последните две години, реализирано от правителството на Бойко Борисов.