Дългогодишното успешно партньорство на България с корпорация "Мейджи" укрепва доверието и е пример за японските инвеститори, които искат да реализират свои проекти у нас.

Това заяви държавният глава Румен Радев на среща с Кадзуо Кавамура, президент на "Мейджи Холдинг", Кацунари Мацуда, президент на "Мейджи АД" и с ръководството на японската корпорация.

"Мейджи" е един от лидерите в производството и продажбата на мляко и млечни продукти, сладкарски и захарни изделия в Япония и има 30 завода в различни части на страната. От 45 години компанията произвежда и продава кисело мляко с марката "Българско кисело мляко Мейджи" в Япония по лиценз и с подкрепата на страната ни.

Пет изследователски института за проучване и разработка на храни и хранителни диети функционират към корпорацията и по думите на президента Радев установяването на активно партньорство в тези области е в интерес и на двете страни.

По време на срещата държавният глава изрази признателност към ръководството на компанията и за приноса на "Мейджи" за задълбочаване на културните връзки между България и Япония.

За популяризирането на България и българската култура в Япония, "Мейджи" редовно спонсорира специални публикации в японския печат по случай националния празник на страната ни, както и редица документални филми посветени на българската природа, култура, възможности за туризъм, обучение на български студенти по японски език и здравословен начин на живот. Спонсор е и на японския град Мураяма за организирането на подготвителни лагери на българския национален отбор по художествена гимнастика за Летните олимпийски игри в Токио през 2020г.